Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesine çıktı
Doviz.com
11.07.2024 11:21

İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ülkelerdeki belirsizlikleri kaldırması sonrasında para birimleri de yükselişe geçti. Buna göre İngiliz sterlini ve euro, dolar karşısında kazançlarını genişletirken; Türk lirası karşısında ise tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı.

İngiltere’de Brexit, hayat pahalılığı, borsa krizi ve İskoçya referandumunun yaşanmasının ardından halkın iktidar partisine karşı memnuniyetsizliği artarak İşçi Partisi için 14 yıl sonra iktidarın yolu açılmıştı.

Bu kapsamda İşçi Partisi de vergi ve ulusal sigorta payında artış olmayacağının, konut arzının artırılacağının ve göçün azaltılacağının sözünü vermişti.

İşçi Partisi'nin hükümetin başına geçmesiyle birlikte ise parti politikalarının ülkeye istikrar getirmesi beklentileri kuvvetlenmişti.

İLGİLİ HABER İngiltere seçimleri: Neler yaşandı ve bundan sonra ne olacak? Genel seçimler için sandık başına giden İngiltere’de İşçi Partisi, 14 yıl sonra parlamentoda çoğunluğu sağlayarak seçimi kazandı. Keir Starmer'ın ülkenin yeni başbakanı olması bekleniyor.

Euronews'in aktardığına göre New York merkezli Amerikan global yatırım şirketi BlackRock ise İngiltere'deki hisse senedi değerlemesinin artık zayıf büyüme görünümüne bağlı olarak tercih edilebilir olduğunu belirtti.

Bu kapsamda ülkenin para birimi sterlin de siyasi iyimserlikle birlikte 27 Haziran'dan 5 Temmuz'a kadar üst üste yükselerek 2020'den bu yana en uzun kazanç serisini kaydetti.

İki günlük geri çekilme yaşayan sterlin/dolar paritesi 9 Temmuz tarihinden itibaren ise kazançlarını genişleterek 1,2872 puana kadar çıktı.

Sterlinde yaşanan yükseliş, Türk lirası karşısında da etkisini gösterdi. Buna göre sterlin/TL bugün 42,58 lirayla tüm zamanların zirvesine ulaştıktan sonra son 24 saatte yüzde 0,78 artışla 42,49 liradan fiyatlandı.

Euro/dolar kayıplarını geri aldı, euro/TL yeni zirvesine çıktı

Bank of America analistleri de Fransa seçimlerinin ardından bazı piyasa gözlemcilerinin euro/dolar çaprazının pariteye ulaşma olasılığı hakkında yaptığı spekülasyonların ardından bir not yayımladı.

Buna göre euro/dolar çaprazının paritede (1) veya altında işlem gördüğü dönemlerin çok nadir gerçekleştiğini belirten analistler, euro/dolar çaprazının performansının borçluluk ve Avrupa'nın jeopolitik ve enerjiyle ilgili zorluklar karşısındaki performansına göre değişiklik göstereceğini bildirdi.

Ayrıca, ABD seçimlerini takiben bir ticaret savaşı olasılığının euro üzerinde ilave aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini aktaran analistler, bu risklere rağmen pariteye doğru bir düşüşün uzun bir süre beklenmeyeceğini tahmin etti.

BoFA analistlerinin iyimser tutumunun ortasında Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ardından düşüş yaşayan euro/dolar ise bugün itibarıyla kayıplarını geri almayı başardı.

Euro/TL ise 35,87 liraya kadar çıkarak tüm zamanların zirvesini tazeledi. Euro kuru saat 11.00 itibarıyla son 24 saatte yüzde 0,66 artışla 35,82 liradan işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Dolar/TL yeniden 33 sınırında Dolar, Türk lirası karşısında 33 seviyesini bir kez daha test etti. Peki, kurda yıl sonuna ilişkin beklentiler ne yönde? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Deutsche Bank ekonomistinden dolar/TL ve faiz tahmini Commerzbank ve HSBC’nin ardından dolar kuruna yönelik son tahmin Deutsche Bank’tan geldi. İşte Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay’ın dolar ve faize ilişkin son tahminleri..
İLGİLİ ANALİZ Seçim sonuçlarının döviz kurları üzerindeki etkisi İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen erken seçimlerin sterlin üzerinde pozitif etkisi olurken, euroda etki ise negatif oldu. Önümüzdeki günlerde ABD’de yapılacak olan başkanlık seçiminin dolar üzerinde nasıl bir etki yapacağını şimdiden kestirmek ise oldukça zor.
REKLAMI KAPAT X