Gram altın rekorunu yeniledi: Altında savaş etkisi ne kadar sürer?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın rekorunu yeniledi: Altında savaş etkisi ne kadar sürer?
Doviz.com
26.10.2023 10:46

Altın fiyatlarında pozitif hava sürerken, ons altın 1990 dolara kadar yükseldi. Ons altın ve dolar/TL'deki yükselişin desteğiyle gram altın ise 1800 seviyesine yaklaşarak tarihi rekorunu yukarı taşıdı.

Ons altın bugün TSİ 10.30 itibarıyla yüzde 0,36 artışla 1.986 dolara çıkarken; gram altın ise yüzde 0,48 artışla 1.798 liradan fiyatlandı.

Altın fiyatlarındaki yükseliş, bugün faiz kararları ile ABD’den gelecek GSYH rakamlarının; yarın ise PCE fiyat endeksinin beklendiği bir dönemde, Orta Doğu'daki çatışmaların izinde artarak devam ediyor.

Bugün açıklanacak verilerde ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte son iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Metals Focus Genel Müdürü Nikos Kavalis ise Fed’in daha yüksek faiz oranlarıyla enflasyonu dizginlemeyi amaçladığını ifade ederek, ABD ekonomisinin oldukça güçlü kalması sebebiyle Fed'i bir faiz artırımından daha alıkoyacak bir şey olmadığını belirtti.

Jeopolitik cephede ise İsrail kara kuvvetleri perşembe günü Gazze Şeridi'nin kuzeyinde operasyon düzenledi ve geri çekilmeden önce birçok Hamas hedefini vurdu. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuna ait bir helikopteri hedef aldığını duyurdu. Açıklamada, "Kassam Tugayları, el-Bureyc'in doğusunda bir İsrail helikopterini SAM-7 füzesiyle vurdu, savaşçılarımız helikopterin vurulduğunu doğruladı." ifadesine yer verildi.

Bu gelişmelerin ardından İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise İsrail'in Gazze'ye saldırılarının endişe verici boyutlara ulaştığını ve kontrolün her an tüm tarafların elinden çıkma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER "Kontrol tüm tarafların elinden çıkabilir" İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının endişe verici boyutlara ulaştığını ve kontrolün her an tüm tarafların elinden çıkma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Metals Focus Genel Müdürü Nikos Kavalis ise jeopolitik olayların altın üzerindeki etkisinin, makro olaylara veya finansal felaketlere kıyasla genellikle daha kısa süreli olduğunu belirtti.

Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan ise altın fiyatlarındaki yükselişin kimse için şaşırtıcı olmadığını ayrıca gümüşün yükselememesinin yani altın/gümüş oranındaki artışın beklenen bir durum olduğunu belirterek, “Bu spekülatif iştahın yüksek olduğu bir ralliden ziyade korku rallisi. Bize aksi gerek.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Şant Manukyan - X

Altın genellikle ekonomik ve siyasi çalkantı dönemlerinde güvenli bir varlık olarak aranır, ancak yüksek faiz oranları sabit faiz vermediği için altının cazibesini azaltma eğiliminde bulunur.

ANZ analistleri de konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, savaşın altına yönelik alımları artırmaya devam edebileceğini ancak altında yükselişin devamı için özellikle Fed'in faiz döngüsünü tamamlaması gerektiğini belirtti.

Bu sebeple yatırımcılar da bugün ögleden sonra açıklanacak ECB ve TCMB’nin faiz kararını beklemeye başladı.

İLGİLİ HABER Avrupa’da gözler ECB'de: İlk faiz indirimi ne zaman gelir? Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarınki faiz toplantısında makroekonomik projeksiyonların belirleyici olması beklenirken, ilk faiz indiriminin ise 2024 sonlarında gelebileceği tahmin ediliyor.
İLGİLİ HABER Hangi faiz adımı piyasalarda nasıl tepki bulur? Kritik faiz haftasına girilmesiyle yabancı bankalar da TCMB’ye yönelik faiz tahminlerini açıklamaya başladı. Peki, hangi faiz adımı piyasalarda nasıl tepki bulur? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X