Gram altın şubatta yaklaşık iki yılın en kötü ayını geçirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın şubatta yaklaşık iki yılın en kötü ayını geçirdi
Doviz.com
28.02.2023 09:44

Gram altın, şubat ayının son işlem gününe bir miktar gerileyerek başlarken, yaşanan bu son gerilemeyle birlikte şubat ayındaki toplam değer kaybı yüzde 5'i aştı. Böylelikle gram altın fiyatı faiz artırımı endişeleriyle yaklaşık iki yılın en kötü ayını yaşamış oldu.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,16 düşüşle 1.101,79 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,10 düşüşle ons başına 1.815,06 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,20 düşüşle ons başına 1.821,20 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları salı günü gerilerken, ABD Merkez Bankası'nın yaklaşan faiz artırımlarının getirisi olmayan varlığın cazibesini azaltmasıyla Haziran 2021'den bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi.

Altın genellikle enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülürken, enflasyonla mücadele kapsamında yapılan faiz artışları külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini de artırdı.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, Fed'in şahin tutumunu sürdürmesinin ne kadar süreceğinin altın fiyatları üzerindeki baskı da kritik öneme sahip olduğunu belirtirken; ABD verilerinden özellikle dezenflasyon eğiliminin, kısa vadeli hareketlerinden ziyade yerleşik olup olamayacağının altın fiyatlarının seyrinde temel katalizör olacağını söyledi.

Wong ayrıca "Fed'in şahin yeniden fiyatlandırmasındaki bir duraklama, doların momentumunun hafiflediğini gösterebilir, bu da altın fiyatlarına destek sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatları ise genel olarak bu ayın başlarında on ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra sert bir geri dönüşe işaret ederek yaklaşık %5'in üzerinde değer kaybetti.

O zamandan bu yana, güçlü ekonomik veriler ABD ekonomisinin dirençli kaldığına dair işaretler gösterirken, birçok Fed politika yapıcısı ise  enflasyonu engellemek için daha fazla faiz artışını destekleyeceklerini belirtti.

Son olarak, Fed Guvernörü Philip Jefferson, pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine hızlı bir şekilde döneceğine dair "bir yanılsama" içinde olmadığını ve Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksinin yüksek kalmasının oldukça önemli olduğunu belirtti.

Piyasalar ise Fed'in hedef faiz oranının eylül ayında %5,403 ile zirve yapmasını bekliyor.

REKLAMI KAPAT X