Gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı!
Doviz.com
18.10.2023 13:19

Gram altın yurt içinde bankalararası piyasada 1750 TL'yi aşarken, fiziki piyasalarda da 1820 TL’ye çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Gazze'deki hastane saldırısının ardından bölgede çatışmaların tırmanacağına yönelik korkular, güvenli liman altına olan talebi artırırken; ons altın, 1945 dolar ile çarşamba günü son 1,5 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Ons altındaki yükseliş ise yurt içi piyasadaki altın fiyatlarında da etkisini gösterdi. Buna göre bankalararası kurda gram altın yüzde 1’den fazla yükselişle 1750 liranın üzerine kadar çıkarken, Kapalı Çarşı’da gram altın ise 1820 liraya yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Buna göre altın fiyatlarının yükselişindeki temel katalizör, jeopolitik gerginlikler olmaya devam ediyor. Bu gerginliklerin ortasında son olarak ise Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik İsrail’in hava saldırısı sonucunda en az 500 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırının ardından Batı Şeria ve Orta Doğu'da protestolar alevlenirken, jeopolitik gerilimin yayılabileceği endişeleri de artış gösterdi.

İLGİLİ HABER Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong ise Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin ortasında güvenli liman alışlarının arttığını söyledi.

Rong, konuyla ilgili açıklamasında, "Çatışmanın daha da tırmanması riski şimdilik fiyatları destekliyor ancak 1.945 dolar seviyesi aşılması gereken önemli bir direnç olacaktır" ifadelerini kullandı.

OANDA Asya Pasifik analisti Kelvin Wong'a göre ise altın fiyatlarının yükselişinde Orta Doğu’daki gerilimin yanında yüksek petrol fiyatlarının yol açtığı stagflasyon riski de etkili oldu.

İLGİLİ MAKALE Altın enflasyona karşı korur mu?: Resesyon dönemlerinde altın nasıl performans sergiler? Altın enflasyona karşı korur mu?: Resesyon dönemlerinde altın nasıl performans sergiler?

Altın fiyatları tüm bu gelişmelerin ardından çatışmanın başlamasından bu yana ise yaklaşık 100 dolar artış kaydetti.

Ancak, ABD'de son dönemde açıklanan güçlü ekonomik veriler, faiz oranlarının daha uzun süre yükseleceği yönündeki beklentileri artırarak altın fiyatlarının yükselişini kısıtlayan en önemli faktör olmayı sürdürdü.

Bu kapsamda son olarak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu belirterek, ABD'de yüksek faiz ortamının kalıcı olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak, Philadelphia Fed Başkanı Harker, merkez bankasının borçlanma maliyetini artırarak ekonomide yeni baskılar yaratmaması gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABER Philadelphia Fed: Borçlanma maliyetlerindeki artış yeni baskılar yaratmamalı Philadelphia Fed Başkanı Harker, merkez bankasının borçlanma maliyetini artırarak ekonomide yeni baskılar yaratmaması gerektiğini söyledi.

OCBC aylık emtia görünümünde ise Fed yetkililerinin yenilenmiş yorumlarına baktıkça son birkaç haftadır altını aşağı çeken 'daha uzun süre daha yüksek oranlar' anlatısının geçici solma işaretleri gösterdiği aktarıldı.

Bu baskının gücünü ölçmek için yatırımcılar ise faiz oranlarına ilişkin daha fazla ipucu için Fed Başkanı Jerome Powell'ın perşembe günü yapacağı konuşmayı beklemeye başladı.

İLGİLİ ANALİZ Altının kısa vadeli teknik görünümü Ons altın geçtiğimiz hafta önemli bir yükselişe imza atarak kısa vadeli direnç bölgelerini kırmayı başarmıştı. Yaşanan bu önemli yükselişin ardından ons altının ve gram altının kısa vadeli teknik görünümlerini inceleyeceğim.
REKLAMI KAPAT X