Gram altın tüm zamanların zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesinde
Doviz.com
12.01.2024 17:41

Kızıldeniz geriliminin yanına ABD'de üretici fiyat endeksinin sürpriz düşüşünün eklenmesiyle altın fiyatlarında keskin bir yükseliş yaşandı.

ABD’de üretici fiyatları, aralık ayında üst üste üçüncü gerilemesini kaydetti. Buna göre üretici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ÜFE aralık ayında yüzde 0,1 düşerken, veriye ilişkin beklenti yüzde 0,1 artış gerçekleşmesi yönündeydi. 

Yıllık manşet ÜFE ise yüzde 1 artış kaydederken, çekirdek ÜFE yüzde 1,8 artışla 2020 sonundan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

ABD'de tüketici enflasyonu ise 2023’ün son ayında beklentiden hızlı artmış ve Fed’in yakında faiz indirimlerine başlayacağı yönündeki piyasa beklentilerini sekteye uğratmıştı. Bu durum ise altın fiyatlarında kısa vadeli bir gerileme yaşanmasına yol açmıştı.

Ancak üretici fiyatlarında yaşanan sürpriz gerileme faiz indirimi beklentilerinin yeniden güçlenmesine destek oldu.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek aralık ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

Kızıldeniz’de gerilim tırmandı

Öte yandan ABD ve İngiltere ordu kuvvetleri, Yemen'de Husi hedeflerine yönelik havadan ve denizden saldırılar gerçekleştirerek jeopolitik gerilimin artmasına yol açtı.

ABD Hava Kuvvetleri'nden Korgeneral Alex Grynkewich, 60 farklı hedefin vurulduğunu belirterek 100'ün üzerinde hassas füzenin ateşlendiğini ifade etti.

Saldırıların ardından ABD Başkanı Biden bir yazılı açıklama yaparak, "Talimatım doğrultusunda ABD askeri kuvvetleri, Birleşik Krallık ile birlikte Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Husi isyancıların dünyanın en hayati su yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmak için Yemen'de kullandığı bir dizi hedefe başarıyla saldırı düzenledi.

Bu hedefi saldırılar ABD ve ortaklarımızın personelimize yönelik saldırılara tolerans göstermeyeceğini veya düşman aktörlerin dünyanın en kritik ticaret yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyceğine dair bir mesajdır. Gerektiğinde halkımızı ve uluslararası ticaretin serbest akışını korumak için daha fazla önlem almakta tereddüt etmeyeceğim." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün konuya ilişkin açıklamasında ABD ve İngiltere’nin Kızıldeniz'i kan gölüne çevirme hevesinde olduklarını belirterek, orantılı bir eylemin söz konusu olmadığını ve Husilerin ABD ve İngiltere'ye karşı başarılı bir savunma yaptığını söyledi.

Kızıldeniz’de artan gerilimin güvenli liman talebini artırmasından destek alarak yükselen ons altın ise 2059 dolara kadar yükseldi. Ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altın da tarihinde ilk kez 1992 liraya çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İLGİLİ MAKALE 7 maddede altın neden yükselir? 7 maddede altın neden yükselir?
REKLAMI KAPAT X