Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı
Doviz.com
16.07.2024 10:41

Gram altın, ABD Merkez Bankası'nın bu yıl 3 kez faiz indireceği beklentilerinin kuvvetlenmesinin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün, 2,439 doları test ettikten sonra gevşeyen altının ons fiyatı, bu sabah itibarıyla son 24 saatte yüzde 0,63 artışla 2.437 dolardan işlem görüyor.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise bu sabah saat 10.40 itibarıyla yüzde 0,87 artışla 2.592 liradan fiyatlanıyor. Bu seviye ise gram altının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını gösteriyor.

Uzmanlar ise altındaki yükselişin arkasında iki temel faktör olduğunu belirterek, bunlardan ilkinin ABD'de enflasyon yavaşladıkça güçlenen faiz indirimi beklentileri olduğunu söylüyor.

Bu kapsamda son olarak Goldman Sachs, temmuz ayında faiz indirimi için ''sağlam bir gerekçe" gördüklerini belirterek, cesaret verici verilerin ardından temmuz ve ağustos aylarında enflasyonda daha da iyi huylu baskılar beklediğini duyurdu.

Ayrıca, aşırı ısınan işgücü piyasasının önemli ölçüde soğumuş durumda olduğunu belirten Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius, "İşgücü talebindeki daha fazla yumuşamanın işsizlikte daha büyük ve çok daha az hoş karşılanan bir artışla sonuçlanacağı bir dönüm noktasına yaklaşıyor olabiliriz" ifadelerini kullandı.

CME FedWatch aracına göre piyasa katılımcıları ise temmuz toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimine yüzde 8,8 olasılık vermeye başladı. Daha önce temmuz ayında faizlerin sabit bırakılmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Kaynak: CME Fedwatch

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise Washington Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte, bu yılın ikinci çeyreğindeki enflasyon verilerinde ilerleme olduğunu söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin piyasalara etkisinin sorulması üzerine ise Powell, "Ülkemiz için gerçekten çok üzücü bir gün." yanıtını verdi.

Powell, konuyla ilgili paylaşımında, "Siyasi şiddetin toplumumuzda yeri yok ve bunu en güçlü şekilde kınıyorum." ifadelerini kullandı.

Altın “fight” ile altın çağına giriyor

Bu kapsamda Ekonomim yazarı Şeref Oğuz da Trump’a yönelik suikastın ardından altın fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendirerek, kendi köşesinde şunları kaydetti:

“Dünya ülkeleri arasında gerginliğin tırmandığı zamanlar, insanlar yatırımlarını güvenli limanlara taşımak ister. Bu, tarih boyunca böyle olmuş, yükte hafif pahada en ağır olan “altına iltica” edilmiştir. Bu yüzden altın, “dünya güvensizlik endeksi” gibi çalışır ve savaş zamanları coşar, durur.

Şu sıra 2,400 dolar civarında olan altının onsu, bu yıl sonu itibarıyla “3 bin doları bulur” tahminleri zaten yapılıyordu. Trump sesinden “fight” kelimesiyle, 3 binlik ons, yıl sonunu bulmayabilir. Belki eylül, en geç ekimde 3 bin dolar kehaneti gerçeğe dönüşebilir.

Zaten tırmanıyordu, hızlanmış olacak… Üstelik yılın son çeyreğinde tırmanan yalnız altın olmayacaktır. Bitcoin de bu tırmanışa eşlik edecek, daha ötesine geçerek, sağlam paraların yasal dayanaklarıyla güçlenmiş olacak.”

İLGİLİ HABER Donald Trump’a suikast girişimi piyasaları nasıl etkileyecek? ABD başkan adayı Donald Trump'ın uğradığı suikast girişiminin ardından yatırımcılar piyasa tepkisine odaklandı. Bitcoin yeniden 60 bin dolara kadar çıkarken, uzmanlar ise saldırının ardından altın gibi güvenli limanlara akış olabileceğini belirtti.

Gram altında takip edilmesi gereken seviyeler neler?

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise gram altın için temmuz ortasının kritik öneme sahip olduğunu söylediğini hatırlatarak, şunları aktardı:

“Yatay kanaldan yukarı çıkmayı başaran gram altın için şu an ilk direnç mavi yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2610 TL’dir. Bu seviyenin kolaylıkla kırılmasını beklemiyorum ama bu engel de aşılabilirse (Gerek ons altının gerekse Dolar/TL’nin desteği ile) yatay kanal bant genişliği kadar bir yükseliş alanı açılmasından ötürü ana hedef 2700 TL olacaktır.”

İLGİLİ ANALİZ Altın kritik dirence yaklaşıyor İçinde bulunduğu teknik yapıların dirençlerinden sıyrılmayı başaran altın, yönünü kısa vadeli ana direncine çevirdi.
REKLAMI KAPAT X