Gram altın yeni rekor seviyesini test etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın yeni rekor seviyesini test etti
Doviz.com
24.03.2023 11:10

Ons altın, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına yönelik söylemleri sonrasında haftanın son işlem gününde 2 bin dolar sınırına yakın seyrederken; gram altın ise 1.234 TL ile yeni rekor seviyesini test etti.

Gram altın, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,06 artşla 1.220,75 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,22 düşüşle ons başına 1.988,85 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,27 düşüşle ons başına 1.990,50 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın cuma günü bir miktar gevşerken, dolar/TL ve ons altın üzerinden yapılan hesaplamaya göre gram altın ise 1.234 TL ile yeni rekor seviyesini test etti.

Altın fiyatlarını bankacılık krizinin etkisiyle gerçekleşen güvenli liman alımları desteklemeye devam ederken, tahvil getirileri de düşüşünü üçüncü güne taşıyarak faiz getirisi olmayan altına destek sağladı.

Düşük faiz ortamından yararlanma eğiliminde bulunan altın fiyatları, Fed'in iki ABD bankasının çöküşünden sonra bu yıl sadece bir faiz artışına daha işaret etmesinin ardından son olarak %2 değer kazanmıştı.

Bu yükselişin ardından bazı ekonomistler ise Fed’in ve Fed Başkanı Powell’ın düşünüldüğü kadar güvercin davranmadığını belirtti.

Buna göre, Singapur merkezli GoldSilver Central Genel Müdürü Brian Lan, "Fed bu yıl sadece bir faiz artışına işaret ederken, faiz oranlarını düşürmeyi düşünmediğini de belirtti." dedi.

Brian Lan ayrıca altın fiyatlarında bir miktar kar alımının etkili olduğunu da belirterek, "Büyük bir haber olmadığı sürece altın fiyatları haftanın son gününde konsolide olmaya çalışacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından küresel piyasaların yakından takip ettiği bir diğer önemli gelişme ise İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) perşembe günü açıkladığı faiz kararı oldu. Buna göre BoE, faiz oranlarını 50 baz puan artırarak, art arda 11. kez faizleri yükseltmiş oldu.

İngiltere Merkez Bankası politika yapıcıları ise faiz kararının ardından UBS'nin Credit Suisse'i devralmasının finansal bir felaketi önlediğini söyledi.

GoldSilver'dan Brian Lan ise piyasaların ana odak noktasının hala ABD'deki bankacılık krizi olduğunu belirterek, “Bu krizin hala bulaşıcı olup olmadığına bakıyoruz." dedi.

Ancak ons altın fiyatlarının haftanın son işlem gününde bir miktar gevşemesinde, Hazine Bakanı Janet Yellen’in perşembe günü yaptığı konuşma etkili oldu. Buna göre Yellen, Amerikan banka mevduatlarının güvende olduğu konusunda tedirgin yatırımcıları rahatlatmaya çalışarak, bankacılık sisteminde yaşanan sıkıntıların yayılmasını önlemek amacıyla gerekirse ek önlemler almaya hazır olacaklarını söyledi.

ANZ analistleri ise bu gelişmenin ardından paylaştıkları bir müşteri notunda, piyasa katılımcılarının yükseliş beklentilerinin, hem uzun pozisyon sayısındaki artıştan hem de kısa pozisyonların kapatılmasından kaynaklandığını belirterek, "Altın destekli ETF'lere girişler son haftalarda keskin bir şekilde arttı." dedi

REKLAMI KAPAT X