Gram altın yeni rekora doğru ilerliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın yeni rekora doğru ilerliyor
Doviz.com
15.03.2023 16:34

Credit Suisse hisselerinde bugün yaşanan sert düşüşün ardından Avrupa borsalarında genele yayılan satış dalgası, altın fiyatlarındaki yükselişi hızlandırırken; gram altın, şubat ayının başında ulaştığı 1181 TL rekor seviyesini tazelemeye doğru ilerliyor.

Gram altın, bugün saat 16:30 itibarıyla %1,14 artışla 1.175,08 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %1,29 artışla ons başına 1.928,35 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %1,10 artışla ons başına 1.931,90 seviyesinden işlem görüyor.

En büyük yatırımcısının İsviçre bankasına daha fazla mali yardım sağlayamayacağını söylemesiyle sert düşüş yaşayan Credit Suisse hisselerinin ardından hisse üzerindeki satış baskısı sektör geneline yayıldı.

Bankacılık sektörüne ilişkin korkuların yeniden alevlenmesiyle ise altın fiyatlarında yükseliş hızlandı.

ActivTrades kıdemli analisti Ricardo Evangelista, SVB'de yaşananlardan sonra piyasaların bankalarla ilgili olumsuz haberlere karşı aşırı duyarlı davrandığını belirterek, Credit Suisse'de devam eden sorunların güvenli liman altına fayda sağladığını söyledi.

Altın fiyatları son olarak pazartesi günü, bankacılık sektöründeki çalkantıların, Fed'in faiz artırımlarına ara verebileceğine dair bahisleri artırmasıyla son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Ancak özellikle ABD Başkanı Biden’ın sektör geneline yayılabilecek bir krizi engelleyeceklerine yönelik söylemleriyle yükseliş hareketini dengelenme arayışına bırakmıştı.

İki bölgesel bankanın çöküşünün ardından ayrıca şubat ayında ABD'de çekirdek enflasyonda beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşen yükseliş ise faiz artışlarına devam edilebileceği beklentisini oluşturmuştu.

Ancak, bugün açıklanan ABD üretici enflasyon verileri sonrasında enflasyonun üreticilere yansıyan kısmında beklentilerin aksine bir düşüş yaşandığı görüldü bu veri ise Fed’in faiz artışlarında yavaşlaması beklentilerini kuvvetlendirerek altın fiyatlarındaki bu sert yükselişe destek oldu.

OANDA kıdemli piyasa analisti Craig Erlam ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, verilerin karmaşıklığı sebebiyle Fed toplantısına kadar piyasalarda dalgalanmanın sürmesini beklediğini belirtti.

Piyasalar ise Credit Suisse hisselerinde yaşanan sert gerileme ve ABD ÜFE verilerinin ardından faizlerin 22 Mart'ta 25 baz puan artırılması olasılığı yüzde 55,4 olarak fiyatlanmaya başladı, bu oran dün yüzde 69,4 seviyesindeydi. Buna göre, faizlerin mevcut seviyelerde tutulması olasılığı ise %44,6 seviyesine yükseldi.

REKLAMI KAPAT X