Gram altında büyük gerileme, bu hafta ons altını neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında büyük gerileme, bu hafta ons altını neler bekliyor?
Doviz.com
29.03.2022 17:43

Gram altın, güne düşüşle başlamasının ardından 885 lira seviyelerine kadar geriledi.

Dün, ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 1,1 azalışla 923,7 liradan tamamladı.

Gram altın fiyatı, saat 17.30 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 2 azalışla 898,23 liradan işlem görüyor.

Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.444 lira, Cumhuriyet altını da 5.944 liradan satılıyor.

Ons altın fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışına göre yüzde 0,6 düşüşle 1.912 dolardan işlem görüyor.

Ons altını neler bekliyor?

Devam eden Rusya ve Ukrayna müzakerelerine ilişkin iyimserlik ile yatırımcıların "güvenli liman" olarak nitelendirilen altına olan talebi azaldı.

ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin gücünü korumasıyla ülke merkez bankasının yüksek enflasyonla mücadeleye yoğunlaşacağı ve daha agresif bir şekilde para politikalarında sıkılaşmaya gideceği beklentileri de artarken, bu durum tahvil faizlerinin yükselmesine ve altının ons fiyatının gerilemesine neden oldu.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının küresel bazda fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, tahvil ve emtia piyasalarındaki hareketlerin yatırımcı risk algısının şekillenmesi açısından önemini koruduğunu vurguladı.

Altın piyasası, fiyatın ons başına 1.900 doların altına düşmesi nedeniyle önemli bir satış baskısı altında kaldı.

Raporlara göre Ukrayna, güvenlik garantileri karşılığında tarafsız bir statü benimsemeyi teklif etti. Aynı zamanda Rusya, Kiev ve Chernihiv yakınlarındaki askeri operasyonlarını "önemli ölçüde" azaltacağını da belirtti.

Salı günkü satış baskısına rağmen, Commerzbank metal analisti Daniel Briesemann, özellikle Rusya ve Ukrayna ateşkesi kabul edemezse altının yükselişinin henüz bitmediğini söyledi.

Altın için azalan güvenli liman talebinin yanı sıra, analistler ABD doları ve Hazine tahvillerini de yakından izliyor. Değişen risk duyarlılığı, gün içinde %0,8 düşüşle bir haftanın en düşük seviyesi 98,28'e düşen ABD doları endeksinde de bir miktar satış baskısı yaratıyor.

Aynı zamanda, 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi de gün içinde yaklaşık %1 düşüşle %2.45 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalar, Mart ayı tarım dışı maaş bordrolarının açıklanması için Cuma gününü bekliyor.

Araştırma analisti Lukman Otunuga, "Yenilenen barış görüşmeleri risk iştahını yeniden alevlendirdiği için bu altın için zor bir hafta olabilir. Değer kazanan bir dolar ve artan hazine getirilerinin yaraya tuz basması ve değerli metali kaygan bir düşüşe yol açması muhtemel" dedi. 

Lukman, mevcut ortamda altın fiyatlarının ons başına 1.875 dolardan bir sonraki büyük destek seviyesine düşebileceğini söyledi.

Altın piyasası son zamanlarda önemli bir oynaklık görse de, bazı analistler değerli metalden vazgeçmeye hazır değiller. Birçok analist, Doğu Avrupa'daki çatışmanın ötesine bakıldığında altının dünya çapında enflasyon baskıları artmaya devam ederken portföy çeşitlendiricisi olarak önemli bir rol oynayacağını söyledi.

REKLAMI KAPAT X