Gram altında "ikili kur" dönemi: Kapalıçarşı'da düşüş, tabelada yükseliş yaşanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında
Doviz.com
26.03.2024 13:57

Gram altın bankalararası piyasada yükselişini sürdürürken Kapalıçarşı’da ise kayıp yaşıyor.

Altının gram fiyatı yeni güne yatay seyirle başlamasının ardından bankalararası piyasada yüzde 1,23 artışla 2 bin 271 liraya çıktı. Dün, ons altın ve dolar kurundaki artış sonrasında değer kazanan gram altın, günü yüzde 0,7 primle 2 bin 244 liradan tamamlamıştı.

Altın fiyatlarındaki yükselişin ortasında fiziki piyasalarda yani Kapalıçarşı’da ise altın fiyatlarındaki düşüş dikkati çekti. Buna göre bankalararası piyasada (tabela kuru) yüzde 1,2 artışla 2 bin 271 liraya çıkan gram altın, Kapalıçarşı’da ise saat 13.30 itibarıyla yüzde 1,32 değer kaybıyla 2 bin 395 liradan fiyatlandı.

Fiziki piyasalar ile bankalararası makas son olarak 250 TL’ye kadar çıkmıştı.

Aradaki makasın açılmasına "altın ithalatına yönelik kotanın bulunmasını ve eldeki altın stoklarının talebi karşılamaya yetmemesini" gerekçe gösteren uzmanlar ise altın ithalatına getirilen kotanın belirli bir süreliğine kaldırılmasını önermişti.

İLGİLİ HABER Gram altında Kapalıçarşı makası açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı Gram altında bankalararası fiyat ile kuyumculardaki fiyat arasındaki makas, 250 liraya kadar yükseldi. Peki, aradaki makasın açılmasında ne etkili oldu? İşte detaylar..

Ons altında son durum

Küresel çapta ise ons altın fiyatlarının seyri için Fed yetkililerin yönlendirmeleri takip ediliyor. Bu bekleyişin ortasında para piyasalarında Fed’in haziranda ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 70 olarak ölçülüyor.

Kaynak: CME Fedwatch

Hafta boyunca Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin yanı sıra yoğun veri gündeminin de takip edileceğini belirten analistler ise özellikle büyüme verileri ile Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamalarının bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller verebileceğini aktarıyor.

Analistler ayrıca bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de dayanıklı mal siparişleri, konut fiyat endeksi, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed Sanayi Endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, altının ons fiyatında 2 bin 150 ve 2 bin 120 dolar seviyelerinin destek, 2 bin 220 doların direnç konumunda olduğunu kaydetti.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler Geçtiğimiz hafta gerçekleşen yükselişler sonrasında rekor seviyelere ulaşan altın fiyatları, haftanın son işlem günlerinde yaşanan düşüşler sonrasında haftalık kazançlarını önemli ölçüde geri vermişti. Bu düşüşlerin ardından ise altın fiyatlarında takip edilmesi gereken seviyeler yeniden önem kazandı.
REKLAMI KAPAT X