Gram altında Kapalıçarşı makası açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Gram altında Kapalıçarşı makası açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı
Doviz.com
19.03.2024 15:42

Gram altında bankalararası fiyat ile kuyumculardaki fiyat arasındaki makas, 250 liraya kadar yükseldi. Peki, aradaki makasın açılmasında ne etkili oldu? İşte detaylar..

Altın fiyatları son haftalarda rekor tazelemeye devam ederken fiyatlar da bankalararası ve fiziki piyasada farklılık gösterdi. Buna göre bankalararası piyasada gram altın fiyatı şu an 2.242 lira seviyesindeyken Kapalıçarşı'da ve kuyumcularda 250 lira daha yüksek fiyattan satılıyor.

Uzmanlara göre bu durumun temel sebebini ise eldeki altın stokların talebi karşılamaya yetmemesi oluşturuyor.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık da geçtiğimiz günlerde Darphane yönetiminin sorunların farkında olduğunu belirterek, Darphane’nin fazla mesai yaptığını ve üretimde çift vardiyaya geçtiğini söylemişti.

İLGİLİ HABER Darphane altın üretiminde çift vardiyaya başladı Altın talebindeki güçlü artış sonrası elinde ziynet altını kalmayan birçok kuyumcu, son günlerde talepleri karşılayamamaya başladı. Bu durum ise Darphane’nin altın üretiminde çift vardiyaya geçmesine yol açtı.

Ancak, altının bu sene de yükselme potansiyeli olması nedeniyle yoğun talep görmesi makasın giderek büyümesine yol açtı.

Altın ithalatına yönelik kota uygulaması da etkili

Aradaki makasın açılmasında altın ithalatına yönelik kotanın da etkili olduğunu belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, “İçeride talep olunca ithalatın sınırlı olması nedeniyle fiyat farkı oluşmaya başladı çünkü sadece alıcıların olduğu bir piyasadayız." ifadelerini kullandı.

Yıldırımtürk, konuyla ilgili önerisini ise şöyle aktardı:

"Önerimiz şu, altın ithalatına getirilen kotanın belirli bir süre örneğin 1 ay kaldırılması. Bu durum farkın azalacağı ve fiyatın düşeceği anlamına gelir."

İLGİLİ HABER Borsa ve altında 5 aracı kurum temsilcisinin son tahminleri Fitch'in sürpriz not artırımı sonrasında yerel seçim, likidite kısıcı önlemler ve kredi kartları başta olmak üzere tüketimin yavaşlatılmasını sağlayacak yeni adımların atıldığı bir dönemde, 5 aracı kurum temsilcisi borsa ve altına ilişkin tahminlerini açıkladı.
İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler Geçtiğimiz haftayı göreceli olarak sınırlı bir geri çekilmeyle kapatan ons altın, yükselen kanal yapısı içinde hareket etmeye aday bir görüntü çizmektedir. İşte altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler..
REKLAMI KAPAT X