Gram altında Kapalı Çarşı ve tabela kuru makası üç haneye çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında Kapalı Çarşı ve tabela kuru makası üç haneye çıktı
Doviz.com
15.02.2025 13:43

Altın fiyatlarında son dönemde kapanma noktasına gelen Kapalı Çarşı ve tabela kuru arasındaki makas yeniden 100 liranın üzerine çıktı.

Küresel piyasalar Donald Trump’ın kararlarıyla şekillenen haftayı geride bıraktı.

Geçtiğimiz hafta ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergisi uygulama kararı alan Trump, KDV sistemini kullanan ülkeleri hedefe alacaklarını dile getirerek, bu sistemin tarifeden çok daha cezalandırıcı olduğunu savunmuştu.

Bu gelişmelerin ardından yeniden artış gösteren ticaret savaşı endişeleri ise altın fiyatlarının üst üste yedinci haftalık kazancını elde etmesini sağladı.

Güvenli liman altına yönelik talebin artması sonrası haftanın son işlem gününde yaşanan düşüşe rağmen ons altın haftalık bazda yüzde 0,87 kazançla 2 bin 885 dolara yükseldi.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yüzde 1,35 artışla 3 bin 352 liraya çıktı.

Kapalı Çarşı ve tabela kuru makası 100 TL’yi aştı

Altın fiyatlarındaki yükselişin ortasında Kapalı Çarşı'da işlem gören gram altın fiyatı ise dünkü kapanışa göre haftalık bazda yüzde 3,04 artışla 3 bin 456 liraya ulaştı.

Böylelikle aralık ayında 40 liranın altına kadar inen makas yeniden 100 liranın üzerine çıkmış oldu.

Uzmanlara göre bu durum, altındaki yükselişin ardından eldeki altın stoklarının talebi karşılamaya yetmemesinden kaynaklandı.

Aradaki makasın açılmasında altın ithalatına yönelik kotanın da etkili olduğunu belirten uzmanlar, içeride talebin arttığı dönemlerde ithalatın sınırlı olması nedeniyle fiyat farkının artış eğilimine girdiğini söyledi.

İLGİLİ HABER TÜİD: Mücevhercilerin altın çağı kota ile sona erdi Altında kota uygulaması nedeniyle uluslararası piyasaya göre 3-4 bin dolar zarar ettiklerini vurgulayan TÜİD Başkanı Mustafa Kamar, "İtalya'dan aldığımız üretici liderliğini, Dubai'den kaptığımız cash and carry pazarını kaybettik. Üretimin ve ihracatın daralmasıyla birlikte çok sayıda atölye kapısına kilit vurdu." dedi.

Merkez Bankası ekonomistlerinin kaleme aldığı son analizde de altında kota uygulamasının altın ithalatı kompozisyonunda önemli bir değişime neden olduğu bildirilmişti.

7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olan kota uygulaması ile işlenmemiş altın ithalatının hızlı bir şekilde gerilediğinin aktarıldığı analizde, Ağustos 2023’te 12 aylık birikimli olarak 34 milyar dolar seviyesinde olan işlenmemiş altın ithalatının, 2024 yılı kasım ayı itibarıyla yarı yarıya azalarak 17 milyar doların altına kadar gerilediği ifade edilmişti.

Kaynak: TCMB - Merkezin Güncesi

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yastık altındaki serveti hesapladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda, Türkiye'deki hanehalkının yastık altında tuttuğu serveti hesapladı.
İLGİLİ HABER Cumhuriyet altını ve asgari ücret makası açılıyor ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının etkisiyle rekor kıran altın fiyatlarının ardından Cumhuriyet altını ve asgari ücret arasındaki makas açılmaya başladı.
REKLAMI KAPAT X