Gram altında rekor serisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında rekor serisi
Doviz.com
09.06.2023 15:59

Önümüzdeki hafta başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarını açıklayacak olması sebebiyle ons altındaki yükseliş daha sınırlı kalırken, gram altın ise rekor serisini sürdürüyor.

Buna göre, ons altın TSİ 15.45 itibarıyla 1.966,18 dolardan işlem görürken, gram altın ise %1,10 artışla 1.477,18 lira seviyesine ulaşarak rekor serisini sürdürüyor.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise dolar/TL ve bankalararası altın kurundaki yükselişe rağmen %0,51 düşüşle 1.481,46 seviyesinden işlem görüyor.

KCM Trade analisti Tim Waterer ise küresel çapta diğer birçok varlık gibi altının da, ABD Merkez Bankası'nın toplantısına kısa bir süre kala temkinli bir seyir izlediğini belirtiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise son olarak perşembe günü, ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer küresel merkez bankalarını para politikasında "rotayı korumaya" ve enflasyonla mücadelede dikkatli olmaya çağırmıştı.

Waterer da bu sebeple ons altının 1.940 dolarlık destek ile 1.977 dolarlık direnç arasında gidip geldiğini belirterek, merkez bankalarının faiz kararlarını açıklayana kadar fiyatın bu aralıkta konsolide olabileceğini söyledi.

Piyasalar ise dün açıklanan ABD işsizlik maaşına başvurulardaki artışın ardından 13 Haziran'da yayımlanacak olan ve yatırımcılara dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı hakkında daha fazla netlik sağlayabilecek ABD mayıs ayı tüketici enflasyonu raporunu beklemeye başladı.

Piyasalar, Mart 2022'den bu yana her toplantıda faiz artıran Fed'in önümüzdeki hafta faiz artırmama ihtimalini %76 olarak fiyatlıyor. Ancak, temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artırım olasılığı %51 olarak görülüyor.

Faiz artışları ise getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini kısa vadede artırma eğiliminde bulunuyor.

Altın ithalatı mayısta geriledi

Dolar/TL’nin sert yükselişi sonrasında gram altın rekor serisi başlatırken, yurt içinde altın alımlarının azaltılması ise dikkat çekti.

Buna göre, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı mayıs ayında aylık bazda %365,7 artış gösterse de, yıllık bazda %12,2 gerileme kaydetti.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, mayıs ayında altın ithalatı böylelikle 13 bin 426 kg oldu. Nisan ayında da son bir yılın en düşük ithalat seviyesi gerçekleşmişti.

Tıklayın: Kritik faiz kararları öncesi para adres değiştirdi

REKLAMI KAPAT X