Gram altında yönü Fed'in faiz kararı belirleyecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında yönü Fed'in faiz kararı belirleyecek
Doviz.com
21.02.2023 09:36

Gram altın, Fed'in faiz artırım stratejisini etkileyebilecek ABD ekonomik verileri öncesinde yatırımcıların büyük pozisyonlar almaktan kaçınması nedeniyle dar bir aralıkta işlem görüyor.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,21 düşüşle 1.114,53 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,15 düşüşle ons başına 1.838,06 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,19 düşüşle ons başına 1.846,70 seviyesinden işlem görüyor.

Yükselen faiz oranları yatırımcıları altın gibi sabit getirisi olmayan varlıklara olan ilgisini azaltırken, değerli metaller üzerinde de satış baskısı oluşmasına yol açıyor.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, piyasaların Fed'in şahin tutumunu yeniden fiyatlandırmasının bu dönemde normal olduğunu belirterek, "Altın fiyatlarındaki düşüş bir miktar dengelendi ancak piyasalar ekonomik görünüme dair daha fazla netlik görmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Altın fiyatları son olarak şubat ayınının başında Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak, bir dizi ekonomik verinin dirençli bir ABD ekonomisi ve sıkı bir işgücü piyasası belirtileri göstermesi sonrasında faiz artışı endişelerinin artmasıyla ons bazında altın fiyatları yaklaşık 120 dolar değer kaybetti.

Altın fiyatlarında kısa vadeli yönün belirlenmesi konusunda gözler ise çarşamba günü açıklanacak Fed'in son politika toplantı tutanaklarına çevrildi. Analistler bu tutanaklarda Fed'in agresif tutumunun görülmesi durumunda, altın fiyatları üzerindeki baskının artabileceğini belirtiyor.

Para piyasaları ise Fed'in gösterge faiz oranını mayıs ayına kadar %5'in üzerine çıkarmasını, temmuz ayında ise %5,3 ile zirveye ulaştırmasını bekliyor.

Toplantı tutanaklarının dışında fiyatlamalarda etkili olabilecek bir diğer önemli veri ise ABD'de açıklanacak çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) olacak.

OCBC'den Wong, "Fed'in daha şahin yeniden fiyatlandırmasının yeni bir katalizör bulması gerekecek ve bu da çekirdek PCE'ye odaklanmayı gerektiriyor. Bu verilerde yukarı yönlü bir baskının olduğunun görülmesi altın fiyatları üzerinde baskıyı artırabilir ancak verilere yönelik aşağı yönlü bir sürpriz, Fed'in şahin tutumunu yeniden değerlendirmesine böylelikle altın fiyatlarının toparlanmasına sebep olabilir." dedi.

Tüm bu gelişmeler ışığında dolar endeksi ise %0,11 artışla 104,0004 seviyesine çıkarak, dolarla fiyatlanan altını diğer para birimlerini elinde tutan alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.

REKLAMI KAPAT X