ABD’de mart ayı enflasyon verisinin tahminlerin altında kalmasının ardından altın fiyatlarında yükseliş hızlanırken, gram altın ise rekor tazeledi.
Açıklanan enflasyon verisi öncesinde altın fiyatları yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 değer kazanarak son 6 yılın en iyi ilk çeyrek performansını sergilemişti.
Dünya genelinde bir süredir takip edilen "şahin" para politikalarının yakın zamanda sonlanabileceği beklentisi ve bankacılık kriziyle artan güvenli liman talebi ise altın fiyatlarının bu yükselişinde temel katalizör olmuştu.
Buna göre, altının ons fiyatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 artışla 1.824 dolardan 1.969 dolara kadar çıktı.
Nisan ayında da yükselişini sürdüren altın fiyatları bugün açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından ise saat 15:45 itibarıyla %0,92 artışla 2.021 seviyesine ulaştı. Ons altındaki yükselişin etkisiyle gram altın ise 1258 seviyesine kadar yükselerek rekor tazeledi.
"Krizlere ilişkin çözüm süreçleri altını etkileyebilir"
Stratejist Cüneyt Paksoy ise altının hem güvenli liman gömleğini, hem de merkez bankalarının parasal genişleme tarafında olduğunda likidite imkanlarıyla emtia gömleğini de giyebilen değerli bir maden olduğunu söyledi.
Covid-19 salgınının bittiğini ancak ekonomi üzerinde etkisinin devam ettiğini belirten Paksoy, bankacılık krizi ve mevcut jeopolitik krizlere ilişkin çözüm süreçlerinin altın fiyatlarını etkileyebileceğini de aktardı.
Paksoy, merkez bankalarının alımlarının takip edilmesinin önemine değinerek altında temel ve trend dengesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.
Buna göre altın fiyatlarının merkez bankaları ile kurumsal ve bireysel taleplerden beslendiğini anımsatan Paksoy, Dünya Altın Konseyi (WGC) raporuna dikkati çekerek, 2023 yılının ocak ve şubat aylarında merkez bankalarının sırasıyla 74 ve 52 ton net altın aldığını dile getirdi.
Paksoy, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) uzun süredir rezervlerini açıklamadığını hatırlatarak, WGC raporundaki verilere göre bankanın 25 tonla şubat ayındaki en büyük alımı gerçekleştirdiğini ve son 4 ayda toplam 102 ton altın aldığını ifade etti.
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da 15 aydır aralıksız altın alımlarına devam ederek toplam rezervlerini 587 tona yükselttiğini vurgulayan Paksoy, altın rezervlerinin uluslararası rezervler içerisindeki payının da yüzde 30 olduğunu bildirdi.
"Altın yatırımcısının gözü Fed'de olmalı"
Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da "ABD’deki bankacılık krizi, Fed'in para politikalarına ilişkin beklentiler, petrol tarafında görülen sürpriz üretim kesintisi ve ABD'deki istihdam verilerinin resesyon riskini kısmen teyit etmesi, güvenli liman algısında olan altını destekliyor." dedi.
Erkan ayrıca bankacılık krizi ve küresel büyümeyle ilgili artan endişelerin, ekonomideki soğuma sinyallerinin, Fed'in parasal sıkılaştırmada yolun sonuna yaklaştığına dair öngörülerin altın talebini artırmasının beklendiğini belirtti.
Tıklayın: Altın fiyatları 2022’de ABD enflasyon verilerinden nasıl etkilendi?