Gram altından yeni rekor: Yükseliş devam eder mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altından yeni rekor: Yükseliş devam eder mi?
Doviz.com
11.07.2023 10:33

Salı günü zayıflayan dolar endeksinin etkisiyle küresel piyasalarda altın fiyatları yükselişe geçerken, yurt içinde ise gram altın rekor tazeledi.

Buna göre, ons altın ons başına 1.930 dolar seviyesinden işlem görürken; gram altın ise 1.627 seviyesine kadar çıktıktan sonra 1.621 TL’den işlem görüyor.

Dolar endeksi ise faiz artırımlarında sona gelindiğinin beklenmesiyle 101,45 seviyesine inerek, son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Daha zayıf bir dolar da, yabancı para sahipleri için altını daha ucuz hale getirdi.

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sonuna geldiklerini ima etmesi nedeniyle külçe altının zayıflayan dolardan destek aldığını belirterek, "Ancak altın, çarşamba günkü ABD enflasyon raporu öncesinde tereddütlü görünüyor" dedi.

Pazartesi günü birçok ABD Merkez Bankası yetkilisi ise Fed'in enflasyonu düşürmek için muhtemelen faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekeceğini, ancak mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığını söylemişti.

Yatırımcılar da, bu gelişmelerin ardından CME'nin Fedwatch aracına göre merkez bankasının temmuz toplantısında faizleri %95 olasılıkla 25 baz puan yükselteceğini ve 2024'te faiz indirimleri görülene kadar orada tutacağını düşünüyor.

Gram altında yükseliş devam eder mi?

Analistler ise yurt içi piyasada gram altının yükseliş seyrini koruması için ons altındaki 1935 dolar seviyesinin kritik öneme sahip olacağını belirtiyor.

Buna göre, son dönemlerde dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle rekor tazeleyen gram altının, ons altından destek alması durumunda yeni rekor seviyelere ulaşabileceği belirtiliyor.

Ancak uzmanlar, ons altında 1935 dolar seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gerçekleşmediği takdirde gram altının da satış baskısıyla karşılaşabileceğini belirtiyor.

Bu sebeple ons altında 1935 dolar seviyesinin aşılıp aşılamayacağının görülmesi için bu hafta piyasaların odak noktası, çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) verilerinde olacak.

Reuters anketine göre, haziran ayında çekirdek TÜFE'nin aylık bazda %0,3 artması bekleniyor.

OCBC İcra Direktörü ve FX Stratejisti Christopher Wong ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Herhangi bir hayal kırıklığı (TÜFE'nin beklentilerden daha yüksek gelmesi) şahin yeniden fiyatlandırmaya yol açabilir ve bu da altının cazibesini azaltabilir" dedi.

Wong ayrıca altının yıldızının daha da parlaması için piyasaların '2024'te daha fazla kesinti gelecek' söylemini fiyatlamaya başlaması gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABER Altına talep arttı: Merkez bankaları altınlarını ana vatanlarına geri getirmeye başladı Invesco'nun anketine göre birçok sayıda ülke, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan korunmak amacıyla başka ülkelerin merkez bankalarında sakladıkları altın rezervlerini kendi ülkelerine taşımaya başladı. Türkiye'de ise Darphane, altın üretiminde yeni bir rekor kırdı.
REKLAMI KAPAT X