Güvenli limana olan talep azaldıkça altında değer kaybı artıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güvenli limana olan talep azaldıkça altında değer kaybı artıyor
Doviz.com
29.03.2023 11:28

Altın fiyatları, küresel bankacılık krizinin büyüyebileceğine yönelik endişelerin yatışmasının ardından güvenli liman varlıklara olan talebin azalmasının etkisiyle değer kaybediyor.

Gram altın, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,46 düşüşle 1.207,71 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,53 düşüşle ons başına 1.963,04 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,53 düşüşle ons başına 1.963,10 seviyesinden işlem görüyor.

City Index analisti Matt Simpson, altın fiyatlarındaki geri çekilmeyle ilgili "Doğal bir geri çekilme gördük. Altın, 1.975 doların üzerine çıkma denemelerinde başarısız olduktan sonra geri çekiliyor." dedi.

Ancak Simpson, bankacılık riskinin artması ihtimaline karşı hala bazı yatırımcıların altın tutmaya devam ettiğini de belirtti.

Asya hisseleri ise çarşamba günü Alibaba Group’un 24 yıllık tarihinin en keskin yapılanma kararı alması sonrasında güne yükselişle başladı. Hisselerdeki bu yükseliş sonrasında piyasalarda artan risk iştahıyla külçe altında ise değer kayıpları arttı.

Simpson ayrıca ABD'de enflasyonun yüksek olması ve ABD ekonomik verilerinin hala sıcak kalması nedeniyle fiyatların daha fazla değişken hale gelebileceğini ve önümüzdeki haftalarda "sürdürülebilir bir yön" seçmekte zorlanılabileceğini söyledi.

Son olarak salı günü açıklanan veriler ise ABD tüketici güveninin mart ayında beklenmedik bir şekilde arttığını, şubat ayı ABD mal ticareti açığının ise mütevazı bir şekilde genişlediğini gösterdi.

Bu veriler ise Fed’in faiz artışlarında duraklamasını bekleyen piyasa katılımcılarının sayısını bir miktar azalttı.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar dün Fed'in mayıs ayında faiz oranlarını sabit bırakma ihtimalini yaklaşık %63 olarak fiyatlarken bu oran bugün %57,8 seviyesine indi.

Ancak Macquarie analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu %2'lik hedefine geri getirme konusuna öncelik vermesini beklediklerini söyleyerek, “2023'ün ilk yarısına kadar döngüsel olarak zayıf bir altın görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonu düşürmek için faiz oranları artırıldığında ise sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyeti artış gösterme eğiliminde bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X