Alibaba Group, yeni bir yapılanma ile 220 milyar dolarlık şirketi altı farklı birime ayırmayı planladığını duyurdu.
Çinli e-ticaret şirketi Alibaba Group Holding Ltd., 24 yıllık tarihinin en önemli yapılanma kararını aldı.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, şirketin altı birime ayrılmayı planladığı ve söz konusu şirketlerin halka arzının da değerlendirileceği aktarıldı.
Açıklamada, altı birimin içerisinde Bulut İstihbarat Grubu, Taobao Tmall Ticaret Grubu, Yerel Hizmetler Grubu, Cainiao Smart Logistics Grubu, Global Dijital Ticaret Grubu ve Dijital Medya ve Eğlence Grubu’nun olduğu belirtildi. Diğer taraftan, altı şirketin her birinin kendi CEO'sunun ve yönetim kurulunun olacağı da paylaşıldı.
Alibaba'nın salı günü yaptığı açıklama ise şirketin milyarder kurucu ortağı Jack Ma'nın bir yıldan uzun bir süre sonra yurt dışından Çin'e dönmesinin ardından geldi.
Bu haberin ardından şirketin hisseleri New York'ta piyasa öncesi işlemlerde yüzde 8'e yakın artış gösterdi.
Büyük Çinli teknoloji firmaları için bu yapılanmanın nadir görüldüğünü belirten analistler, söz konusu stratejinin diğer Çinli şirketler için örnek olabileceğini belirtiyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yönetiminin gerçekleştirdiği soruşturmaların Alibaba'nın değerinin 500 milyar dolardan fazlasını silmesine rağmen Alibaba'nın açıkladığı son yapılanma kararı, şirketin yatırımcılarına ve piyasalara ulaşmaya hazır olduğuna yönelik güçlü bir sinyal olarak algılanıyor.
Ant Group’un, Ekim 2020’de Hong Kong ve Şanghay borsalarında yapmayı planladığı, 39,7 milyar dolar gelir getirmesi beklenen ikili halka arz ise daha önce hükümet tarafından durdurulmuştu.
Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) ise büyük miktarda kullanıcı verisine hükmeden internet şirketlerinin yurt dışında halka arz edilmek için güvenlik soruşturmasından geçmesi şartı getirmişti.
Çin Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu (SAMR) ise tekelcilik karşıtı yasaya aykırılık gerekçesiyle başlattığı soruşturmalarda Alibaba, Meituan, Baidu ve Didi gibi ülkenin büyük internet şirketlerini hedef almıştı.
SAMR ayrıca Nisan 2021'de tekelcilik soruşturmasında Alibaba'yı 2,8 milyar dolarlık rekor para cezasına çarptırmıştı.
Alibaba'nın kurucusu olan Jack Ma ise Ekim 2020'de Çin'deki piyasa düzenleyici kurumları ve kamu bankalarını eleştiren konuşmasının ardından gizemli şekilde ortadan kaybolmuş ve uzun zaman kamuoyunun önüne çıkmamıştı.
Tıklayın: Morgan Stanley, Alibaba'yı teknoloji sektöründeki 'en iyi seçim' olarak nitelendirdi