Haniye suikastının ardından altın ve petrolde son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Haniye suikastının ardından altın ve petrolde son durum
Doviz.com
31.07.2024 09:54

Altın ve petrol fiyatları Hamas liderinin öldürülmesinin jeopolitik riskleri artırması sonrasında yükseliyor.

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırı bölgedeki tansiyonu zirveye çıkarırken bu sabah Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürüldüğü açıklandı.

Hamas, suikastın 'cevapsız kalmayacağını' duyururken İsrail Ordusu ise konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

İLGİLİ HABER Hamas lideri Tahran'da öldürüldü. Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldü. Hamas, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldüğünün bildirilmesinin ardından üst üste üç işlem günü kayıp yaşayan petrol ise jeopolitik risklerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti.

Buna göre Brent petrol önceki üç günde yüzde 4,1 kayıp yaşadıktan sonra bugün saat 09.45 itibarıyla yüzde 1,32 artışla varil başına 79,55 dolardan işlem gördü.

ABD ham petrolü (WTI) ise aynı dakikalar itibarıyla yüzde 1,30 artışla 76,88 dolardan fiyatlandı.

Brent petrol son olarak dün, 77,92 dolara kadar inerek 2 ayın en düşük seviyesine gerilemişti.

Öte yandan, petrol fiyatlarının yükselişinde Amerikan Petrol Enstitüsü’nün ham petrol stoklarının geçen hafta 4,5 milyon varil düştüğünü söylemesi de etkili oldu. Buna göre çarşamba günü resmi rakamlarla doğrulanırsa Ocak 2022'den bu yana en uzun düşüş olacak. Bu kapsamda stoklardaki düşüş beklentisi de petrol fiyatlarını destekleyen bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.

Altın fiyatları

Altın fiyatları ise dün geç saatlerde İsrail’in üstlendiği Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesinde şiddetli patlamanın ardından yükselişe başlamıştı. Buna göre İHA ile fırlatılan üç füze ile saldırı gerçekleştirilmiş ve saldırıya piyasaların tepkisi yukarı yönlü olmuştu.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesi haberi sonrasında ise altın fiyatları yukarı yönlü hareketini kuvvetlendirdi.

Buna göre ons altın saat 9.40 itibarıyla yüzde 0,46 artışla 2 bin 421 dolar seviyesine çıkarken, gram altının fiyatı ise yüzde 0,79 artışla 2 bin 585 lira oldu. Gram altın geçtiğimiz hafta 2 bin 500 liranın altını test etmişti.

Jeopolitik gerilimlerin artmasının ardından yükselen altın için işlemciler ise dikkatlerini Fed'in bugün saat 21.00’de açıklayacağı politika faizi kararına çevirdi. Faiz kararından ve karar sonrası verilecek mesajlardan faiz indirimi beklentilerinin nasıl şekilleneceği takip edilecek.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında takip edilecek seviyeler Yaşadığı belirgin güç kaybı sonrası jeopolitik gerilimlerin etkisiyle yükselen altın fiyatlarında yaşanan yükselişinin kalıcı olup olmayacağı hala büyük bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.
İLGİLİ HABER Fitch, Fed'den bu yıl iki faiz indirimi bekliyor Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, son enflasyon ve iş gücü piyasası raporlarının ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın ikinci yarısında iki faiz indirimi yapacağını öngördü.
REKLAMI KAPAT X