Kiener: Altın fiyatları 4 bin dolara çıkabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kiener: Altın fiyatları 4 bin dolara çıkabilir
Doviz.com
22.12.2022 13:32

Swiss Asia Capital Genel Müdürü Juerg Kiener, faiz artışları ve resesyon korkularının piyasaları dalgalı tutması nedeniyle altın fiyatlarının 2023 yılında ons başına 4.000 dolara çıkabileceğini söyledi.

Kiener çarşamba günü katıldığı bir programda verdiği demeçte, değerli metalin fiyatının önümüzdeki yıl 2.500 ila 4.000 dolar arasına ulaşmasını beklediğini söyledi.

Altın piyasasında büyük bir hareket görülme ihtimalinin yüksek olduğunu aktaran Kiener, "Bu yükseliş hareketi sadece %10 ya da %20 ile sınırlı kalmayacak. Altın fiyatları yeni zirveler yapabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kiener, birçok ekonominin ilk çeyrekte biraz durgunluk yaşayabileceğini, bunun da birçok merkez bankasının faiz artırım hızını yavaşlatmasına yol açabileceğini aktardı. Altının aynı zamanda her merkez bankasının sahip olduğu tek varlık olduğunun da altını çizdi.

Dünya Altın Konseyi'ne ise merkez bankalarının üçüncü çeyrekte 400 ton altın satın alarak 2018'in aynı döneminde 241 ton olan rekoru ikiye katladığını açıkladı.

Kiener konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2000'lerden bu yana altının ortalama getirisi yılda %8 ila %10 arasında bir yerde. Bunu tahvil piyasasında elde edemezsiniz. Bunu hisse senedi piyasasında da elde edemezdiniz." dedi.

Kiener ayrıca dünyanın birçok yerinde enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle yatırımcıların altına yöneleceğini belirtirken, "Altın çok iyi bir enflasyondan korunma aracıdır, stagflasyon sırasında portföye harika bir eklentidir." ifadelerini kullandı.

Altına yönelik güçlü talebe rağmen, Slatestone Wealth stratejisti Kenny Polcari ise fiyatların gelecek yıl iki katından fazla artabileceği görüşüne katılmadığını açıkladı.

Perşembe günü katıldığı bir programında konuşan Polcari, "4.000 dolarlık bir fiyat hedefim yok, ancak oraya gittiğini görmeyi çok isterim." dedi.

Polcari, altın fiyatlarının ons başına 1.900 dolarda dirençle karşılaşabileceğini söyleyerek, "Altını seviyorum, altını her zaman sevmişimdir. Altın portföyünüzün bir parçası olmalı. Daha iyi olacağını düşünüyorum ama 4.000 dolarlık bir fiyat hedefim yok." dedi.

Altın fiyatları ise Japonya Merkez Bankası'nın getiri eğrisini genişletmesinin ardından ABD dolarının zayıflamasıyla yükselişe geçmişti.

Çin en büyük alıcı

Bu ayın başlarında Çin Merkez Bankası ise rezervlerine yaklaşık 1,8 milyar dolar değerinde altın ekleyerek toplam değeri yaklaşık 112 milyar dolara çıkardığını duyurdu.

Kiener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Asya büyük bir alıcı oldu. Tüm ticarete bakarsanız, esasen altın Batı'yı terk ediyor ve Asya'ya gidiyor." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X