Kritik faiz kararları öncesi altın fiyatlarında yeni zirve

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kritik faiz kararları öncesi altın fiyatlarında yeni zirve
Doviz.com
20.07.2023 10:32

Merkez bankalarının para politikası toplantıları öncesinde; küresel piyasalarda ons altın 9 haftanın en yüksek seviyesini test ederken, gram altın ise sabah saatlerinde rekor tazeleyerek yeni zirvesini gördü.

Küresel piyasalarda altın fiyatları perşembe günü, zayıflayan dolar endeksi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsüne yakında ara verebileceği yönündeki beklentilerin etkisiyle yaklaşık dokuz haftanın zirvesine tırmandı.

GoldSilver Central'dan Brian Lan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dolar endeksinin zayıflaması ve geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verilerinin düşük gelmesinin altını desteklediğini vurguladı.

Dolar endeksi bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yaklaşırken, bu ise altını diğer para birimlerine sahip olanlar için daha cazip hale getirdi.

Bu gelişmelerin ardından CME'nin FedWatch aracına göre piyasalar ise Fed'in gelecek haftaki toplantısında faizleri 25 baz puan artırarak 2023 yılında %5,25-%5,5 aralığında sabit tutmasını bekliyor.

Ancak Brian Lan, piyasanın resesyona girmediğini belirterek, 2023 yılında faizlerin tekrar düşürülmesine acil bir ihtiyaç olmadığının altını çiziyor.

Gram altın, TCMB'nin kararına kilitlendi

Küresel piyasalarda Fed’in faiz kararı beklenirken, yurt içinde ise Hafize Gaye Erkan Başkanlığında haziran ayında 27 ay sonra ilk kez faiz artırım döngüsü başlatan TCMB’nin temmuz ayı faiz kararı yakından takip edilecek.

Geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükselten TCMB’nin, temmuz ayı toplantısında faizi 500 baz puan artırması bekleniyor.

Faiz kararının piyasa beklentilerini ne ölçüde karşılayacağı ise dolar kuru üzerinde doğrudan belirleyici olarak, gram altın fiyatını da önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip görünüyor.

İLGİLİ ANALİZ Piyasalar için kritik viraj: Geçmiş faiz kararları dolar kurunu nasıl etkilemişti? TCMB yarın kritik bir toplantının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, Merkez Bankası’nın geçmişteki faiz kararlarının piyasalar üzerinde nasıl bir etkisi olmuştu?
REKLAMI KAPAT X