
ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı tarifelere Çin'in karşılık vermesi sonrasında küresel durgunluk tedirginliği artış gösterdi. Artan tedirginliğin ortasında ekonomik krizler için öncü bir gösterge olarak takip edilen altın/petrol rasyosu pandemiden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Trump'ın tarife politikası, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana son 40 yılda, "küreselleşme" olarak anılan, gümrük engellerinin kaldırıldığı, serbest ticarete ve sermayenin serbest dolaşımına dayalı ekonomik düzende köklü bir değişim yaratmaya aday görünüyor.
ABD Başkanı Trump, tarifeleri bir silah olarak kullanarak bir yandan ülkesinin dış ticaret açığını kapatırken diğer yandan küreselleşme sürecinde işgücünün daha ucuz, üretim maliyetlerinin daha düşük olduğu Çin gibi ülkelere kayan imalat sanayi yatırımlarını ülkesine geri döndürmeyi hedefliyor.
Çin’in ise bu adımlara karşı sert bir tutum sergilemesi küresel ticarete ilişkin endişelerin artış göstermesine yol açıyor.
Bu kapsamda son olarak Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD tarifelerine tepki göstererek, bu kararları kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ithalatına uyguladığı yüzde 104 oranındaki gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesinin ardından haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı ve etkili önlemler alma sözü veren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "ABD, Çin'e baskı yapmak için gümrük vergilerini kötüye kullanmaya devam ediyor. Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor ve bu tür zorbalıkları asla kabul etmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.
Bu açıklamaların ardından ise Çin, ABD mallarına uyguladığı ek gümrük vergisini %34'ten %84'e çıkardığını açıkladı.
Çin'in tarife kararına hızlıca yanıt veren ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, "Çin'in gelip müzakere etmek istememesi ve tarife kararı talihsizlik. Çin'in bu durumu tırmandırması onları için kayıp. Gelip masaya oturmalılar" ifadelerini kullandı.
İki tarafın da uzlaşmadan uzak tutumu sonrasında yatırımcılar ise portföylerini yeniden ayarlamaya başladı. Bu kapsamda yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi altın fiyatlarında yükselişin hızlanmasına neden oldu. Bu çerçevede Çin’in misilleme kararı sonrası ons altın günlük kazançlarını yüzde 3’ün üzerine taşıyarak 3 bin 73 dolara kadar çıktı. Ons altın saat 15.44 itibarıyla ise kazançlarının bir kısmını geri vererek 3 bin 46 dolardan işlem gördü.
Tarifelerin küresel petrol talebini azaltacağı endişesi ise petrol fiyatlarının kayıplarını artırmasına yol açtı. Buna göre brent tipi petrolün varili yüzde 4’ün üzerinde düşüşle 58 dolardan işlem gördü.
Altın/petrol rasyosu pandemiden bu yana en yüksek seviyede
Bu fiyatlamaların ardından altın/petrol rasyosu ise 52 puana kadar çıkarak pandemiden bu yana en yüksek seviyesinden fiyatlandı. Uzmanlar ise göstergenin 30 seviyesinin üzerine çıkmasının piyasalar açısından risk olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Altın ile brent petrol arasındaki ilişkiyi anlatan altın/petrol rasyosu, bir ons altın ile kaç varil ham petrol satın alınabileceğini gösteriyor. Söz konusu gösterge, genelde küresel ekonomiye ilişkin endişelerin öne çıktığı, güvenli liman varlıklara talebin arttığı zamanlarda yükseliyor.
Kaynak: MacroMicro
