Merkez Bankası altın almaya devam edecek mi, döviz kuru atağı yaşanır mı? TCMB yetkilileri yanıtladı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Merkez Bankası altın almaya devam edecek mi, döviz kuru atağı yaşanır mı? TCMB yetkilileri yanıtladı
Doviz.com
07.02.2025 11:58

TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ilk enflasyon raporunun sunumu sonrasında Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte rezerv birikiminden döviz ataklarına kadar pek çok konuda merak edilen soruları yanıtladı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunda TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 24 seviyesine çıkarıldığını, 2026 hedefinin ise yüzde 12 olarak korunduğunu duyurdu.

Fatih Karahan ve ekibi, sunumun ardından ise gazetecilerin gündeme ilişkin merak edilen sorularını yanıtladı. TCMB yönetiminin kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar ise şöyle listelendi:

Faiz indirimi ilerleyen toplantılarda pas geçilir mi?

Kararlarda talepte dengelenme fiyatlama davranışlarındaki değişimleri gözlemliyoruz. Reel sektör ve hane halkı katılığına bakıyorduk. Beklentilerde gerileme görüldü. İndirim için alan açıldı. Oto pilotta değiliz. Veri odaklı gidiyoruz. Belli bir alan var ama ihtiyatlı olmak önemli. Görünümü bozmayacak şekilde hareket edeceğiz. Her türlü seçeneği adımların büyüklüğü ya da durmak olarak her türlü değerlendiririz.

İLGİLİ HABER 4 yabancı bankadan enflasyon sonrası TCMB tahmini Goldman Sachs, Citi, Deutsche Bank ve Morgan Stanley, beklentileri aşan enflasyon rakamları sonrasında TCMB’nin faiz patikasına ilişkin son tahminlerini açıkladı. Buna göre mart ayında faiz indirimi beklemeye devam eden bankalar, yüksek enflasyon sebebiyle TCMB’nin gelecek dönemde daha sınırlı bir alana sahip olacağını öngördü.

Para politikasında enflasyon vurgusu ana eğilime döndü. Neden iletişim değişikliği oldu?

Aylık vurgusunu çıkardık. Metinde neden böyle bir değişiklik yaptık. Ocak ve şubat ile temmuz ve ağustos aylarında para politikasının alanı dışında kalan alanlarda değişim oluyor. Mevsimsellikten arındırma yöntemlerinde teknik konular var. Yıl sonu tahminleri verirken B ve C endekslerinin yüksek geleceğini biliyoruz. Piyasa görünüm bozuldu olarak verebiliyor. İletişimimiz etkileyebiliyor. Spesifik aylık eğilimlere değil genel eğilime vurgu yaptık. Aylık eğilimin düşmesi hala önemli görülüyor. Beklenti yaratma amaçlı değil.

Stopaj artışı dolarizasyonu artırır mı?

Bankacılığın fonlama maliyetini değiştiren bir unsur değil. Sıkılaşma ya da gevşeme değil. Mevduat fiyatlamalarını etkiliyor. Dolarizasyonda ciddi bir değişim gördük. Bu konuda makro ihtiyati düzenlemeler de var. Bankalar TL’ye geçiş yönünde hareket ediyor. Stopaj artışının dolarizasyona dönüşü tetikleyeceğini düşünmüyorum.

İLGİLİ HABER Fonlardaki stopaj artışı yatırım araçlarının performansını nasıl etkiler? 1 Şubat itibarıyla hisse senedi yoğun fonlar dışında para piyasası fonları, borçlanma araçları fonları ve kıymetli maden fonlarında stopaj oranı artırıldı. Peki, bu karar yatırım araçlarının performansını nasıl etkileyecek? İşte detaylar..

Beklenen ve gerçekleşen enflasyondaki farkı neye bağlıyorsunuz?

Enflasyonun manşet rakamın düşmesi gecikmeli yansıyor, normal. Burada önemli olan enflasyondaki düşüşün devam etmesi para politikasındaki duruşun korunması.

Piyasa katılımcılar gelen verilere, verilerin uyumuna bakıyor. Hanehalkı da gerçekleşen enflasyona duyarlı ancak görünürlüğü yüksek fiyatlara duyarlı. Enflasyon düşüyor. Bütün kalemlerde düşüyor. Bazılarında daha hızlı bazılarında yavaş. Düşüş devam ettikçe beklentilere de yansıyacak.

ABD’de Trump’ın olası etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Fed de indirimlere ara verdi. Hedefleri değiştirecek düzeyde olur mu?

Kesin olarak bildiğimiz belirsizliklerin yüksek olduğu. İkinci bilinen de doların güç kazanacağı. Bu korumacı politikalar uygulanırsa faizler enflasyonist etkisiyle yüksek kalacak. Ne olacağı detaylara da bağlı. Ne uygulanacak ne ölçüde uygulanacak diğer ülkeler ne şekilde karşılık verecek bilinmiyor. İlk Trump dönemini inceledik. O döneme baktığımızda ABD’nin Çine uyguladığı vergilerle TR’nin pazar kazandığını gördük. Neyin nasıl uygulanacağı önem arz ediyor. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışları etkilenebilir. Bizim için enflasyon görümümü açısından temel sorunumu halen yurt içi kaynaklı. Halen içerideki katılık bizim için daha öne çıkan riskler. İhtiyatlı duruşun bir miktar daha da önem kazandığını değerlendiriyoruz.

Merkez Bankası altın almayı sürdürecek mi?

Rezerv politikamızda sadece altın özelinde değil enflasyon hedefleriyle çelişmediği sürece rezervlerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Tam olarak rezerv yeterliliğine eriştiğimizi söyleyemeyiz. Benzer ülkelerin gerisindeyiz.

Bu süreçte altın rezervlerimizi de güçlendiriyoruz. Ocak ayı itibarıyla 765 ton altına sahibiz. Fiyatlar da rezervleri etkiledi.

Bir yılda 20 milyar dolar gibi bir artışı altın rezerviyle elde etmiş olduk ancak rezerv birikimi geçen yıla göre bir miktar daha yavaş olacak.

İLGİLİ HABER 2024’te kasasına en fazla altın ekleyen ülkeler belli oldu Dünya Altın Konseyi’nin son raporuna göre merkez bankaları 2024 yılında küresel altın talebinde önemli bir rol oynadı. Peki, geçtiğimiz yıl kasasına en fazla altın ekleyen ülkeler hangileri oldu? İşte detaylar..

Rezervlerde bir hedef var mı, kur atağı bekler misiniz?

Rezervlerdeki gelişime bakıp risk olup olmadığını söylemek gerekir. Herhangi bir rezerv hedefimiz yok. Swap hariç net rezervlerde 130 milyar dolarlık iyileşmeye şahit olduk.

Bunun yüzde 85’ini yurt içi yerleşiklerin dövizi bozdurup TL’ye geçmeleri sonunda elde ettik. Yurt dışı yerleşiklerin ise tahvillere ilgisinin arttığını görüyoruz.

Bu kompozisyondan yola çıkarsak biz burada önemli olan faktörün yurt içi yerleşiklerin davranışı olduğunu düşünüyoruz. Yurt içi yerleşikler TL’ye güvenmeye devam ettikçe olası sermaye çıkışları ya da baskı endişesinin olmayacağını öngörüyoruz. Döviz piyasasında sağlıklı görünüm bekliyoruz.”

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yükseltti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025 sonuna ilişkin enflasyon hedefinin yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltildiğini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X