Ons altın kritik sınırda: Altın fiyatlarında beklenti ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altın kritik sınırda: Altın fiyatlarında beklenti ne yönde?
Doviz.com
12.05.2023 15:43

Altın yatırımcısı ABD'de devam eden borç limiti krizi ve Fed yetkililerinden gelen mesajları takip ederken; ons altın, haftanın son işlem gününde kritik 2 bin dolar sınırından uzaklaşmaya çalışıyor.

Buna göre, ons altın TSİ 15.40 itibarıyla 2.009,59 dolardan işlem görürken, gram altın 1.267,65 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle 1.452,55 liradan işlem gördü. 

FXTM analisti Lukman Otunuga, ABD'nin borç tavanı sorunu ve bankacılık sektörüne ilişkin devam eden endişeler nedeniyle ons altında yaşanan kayıpların sınırlı kaldığını belirterek, Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine gideceği beklentilerinin ise hala güçlü olduğunu aktardı.

Haftanın son işlem gününde piyasalar ise ABD Merkez Bankası'nın haziran ayında faiz oranlarını mevcut seviyesinde tutma ihtimalini %90 olarak fiyatlamaya başladı.

Ancak Fed üyesi Michelle Bowman, merkez bankasının hala yüksek olan enflasyonla mücadele etmek için gerekirse faiz oranlarını artırma konusundaki kararlılığını yineledi. Fed üyesinin söylemleri ise haftanın son işlem gününde altın fiyatları üzerindeki baskının korunmasına destek oldu.

Dolar endeksi de haftanın son işlem gününde %0,22 artış göstererek, külçe altını diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha pahalı hale getirdi.

Ancak yılın geri kalan kısmında altın fiyatlarının yeni rekor seviyelere ulaşmasına kesin gözüyle bakan birçok finans kuruluşunun bulunduğu da görüldü.

Buna göre, JPMorgan Chase stratejistleri, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona girmesi olasılığı karşısında korunma amacıyla altının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Aralarında Nikolas Panigirtzoglou ve Mika Inkinen'in olduğu stratejistler yayımladıkları yatırımcı notunda, "ABD bankacılık krizi, bir felaket senaryosuna karşı hedge olarak altın için talebi artırdı" dedi. Yatırımcı notunda ayrıca kurumsal yatırımcıların altın pozisyonlarını artırırken, bireysel yatırımcıların ise Bitcoin pozisyonlarını yükselttikleri belirtildi.

Öte taraftan Credit Suisse ise altında rekor seviyenin geçilmesi için geri sayımın başladığına vurgu yaptı.

Citigroup analisti Edward Morse da ons altın fiyatının kısa-orta vadede 2400 dolar seviyesine gideceğini düşündüklerini açıkladı.

Wells Fargo stratijisti Sameer Samana ise altın dahil emtialar konusunda iyimser olduğunu ve altında yaşanacak geri çekilmelerin bir alım fırsatı olabileceğini aktardı.

Tıklayın: Ünlü isimden altın fiyatlarına yönelik ‘haziran ayı’ uyarısı

REKLAMI KAPAT X