Ons altın zayıf ABD verilerinin ardından 3 haftanın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altın zayıf ABD verilerinin ardından 3 haftanın zirvesinde
Doviz.com
31.08.2023 11:55

Altın fiyatları, ABD'den gelen zayıf verilerin ardından Fed'in bu yıl faiz artırımlarına ara verebileceğine yönelik beklentilerin artmasıyla perşembe günü son bir ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Ancak uzmanlar, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak kişisel tüketim giderleri verisi öncesi yatırımcıları temkinli olmaya çağırdı.

Buna göre ons altın, TSİ 11.45'te %0,12 artışla 1.944,57 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,23 artışla 1.670,41 lira seviyesinden fiyatlandı.

Bu haftaki kazançlara rağmen ons altın ise ABD Hazine tahvil getirilerinin geçen hafta 2007 seviyelerine ulaşarak üst üste dördüncü aylık yükselişini gerçekleştirmesi sonrasında aylık bazda yaklaşık %1'lik bir düşüşe doğru ilerledi.

Scorpion Minerals yetkilisi Michael Langford da konuyla ilgili açıklamasında, "Yatırımcılar, enflasyonist baskılar konusunda daha kapsamlı bir görüş geliştirmek için haber döngüsünün tamamını görmeyi bekliyor" ifadelerini kullandı.

Son olarak ise dün ABD'de büyüme ve özel sektör istihdam verileri açıklanmıştı.

Buna göre, ABD'de tarım dışı istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektör istihdamı tahminlerin altında kalırken; büyüme verileri de aşağı yönlü revize edilmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de özel sektör istihdamı tahminlerin altında kaldı ABD'de tarım dışı istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektör istihdamı piyasa tahminlerinin altında kaldı.

Bu verilerin zayıflığı ise ekonominin soğumaya başladığını göstererek, faiz artırımlarında ek adımlara ihtiyaç olmayabileceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdi ve altın fiyatlarının ağustos ayının son işlem gününde yükselişini destekledi.

Langford ayrıca Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) ve aylık istihdam rakamlarının ABD faiz oranlarına yön vereceğini de sözlerine ekleyerek, veriler sonrasında oluşabilecek volatiliteye karşı yatırımcıların temkinli olması gerektiğini belirtti.

ABC Refinery analisti Nicholas Frappell ise altında getirilerin kısmen zayıf verilerin sonucunda oluştuğunu belirterek, merkez bankalarının daha gevşek  bir parasal politikadan bahsetmesinin altının gelecek seyri için oldukça önemli olacağını savundu.

Diğer değerli metallerde ise ağustos ayının son işlem gününde karışık bir görünüm hakim oldu.

Buna göre, çarşamba günü son bir ayın en yüksek seviyesine çıkan ons gümüş %0,20 düşüşle 24,56 dolara inerken; platin yatay hareketler ile 979,25 dolardan, paladyum ise %0,21 artışla 1.234,30 dolardan işlem gördü.

Kaynak: Doviz.com - Emtia

İLGİLİ ANALİZ Altın yatırımcısının gözü altın/gümüş rasyosunda Bir süredir özellikle dikkat çektiğim altın/gümüş rasyosu dün son derece kritik bir desteği aşağı kırarak kapanış aldı. Bu nedenle altın yatırımcısının bir gözü artık bu rasyodaki haftalık kapanışta olacak.
REKLAMI KAPAT X