Apple tedarikçisi Foxconn'dan 20 binden fazla yeni işçi ayrıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Apple tedarikçisi Foxconn'dan 20 binden fazla yeni işçi ayrıldı
Doviz.com
25.11.2022 14:57

Apple tedarikçisi Foxconn'un Çin'deki iPhone fabrikasında, 20 binden fazla yeni çalışanın tesisi terk ettiği ve kasım ayı sevkiyatlarının bu hafta yaşanan son işçi sorunları sebebiyle daha fazla gecikebileceği iddia edildi.

Ekim ayı sonunda artan Covid-19 vakalarıyla başlayan ve politika yapıcıların katı önlemler getirmesi sebebiyle kuvvetlenen fabrikadaki işçi sorunlarının ayrıca şirketin kasım ayı üretiminin %30'undan fazlasını etkilemesi bekleniyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların paylaşımına göre, iPhone 14 Pro da dahil olmak üzere premium iPhone modellerinin üretildiği bu tesisin, bu ayın sonuna kadar tam kapasiteyle üretime devam etmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Foxconn'un işlettiği Zhengzhou fabrikasında “Sıfır-Covid” kısıtlamalarıyla mücadele edilmesi işçiler arasında memnuniyetsizliği artırarak üretimi kesintiye uğratırken, birçok işçi de bu kısıtlamaların sonucunda fabrikadan kaçtı.

Çalışanlar fabrikadaki tazminat hakları konusunda yanlış yönlendirildiklerini iddia ettikten sonra, Foxconn perşembe günü işe alım sırasında ücretle ilgili bir teknik hata olduğunu kabul etti ve istifa edip ayrılan çalışanlarına 10.000 yuan (1.400 dolar) teklif etti.

İddialara göre, çoğu henüz üretim hattında çalışmayan ve yeni işe alınan 20.000'den fazla işçi de fabrikadan ayrıldı. Cuma günü Çin sosyal medya uygulamalarında yayımlanan videolarda, otobüs kuyruğunda bekleyen kalabalıklar ve bavul yüklü işçilerin oluşturduğu uzun kuyruklar görüdü.

Ancak, ayrılan kişilerin henüz eğitilmemiş veya çalışmaya başlamamış olmaları nedeniyle şirketten ayrılmalarının mevcut üretime zarar vermemesi bekleniyor.

Resmi olarak Hon Hai Precision Industry Co olarak bilinen Foxconn şirketi ise gelişmelerle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Ancak, bir Foxconn yetkilisi, yeni işe alınanların kampüsten ayrıldığını söylerken, kaç kişinin ayrıldığı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak fabrikada, sıkıntılar başlamadan önce 200.000'den fazla personel istihdam edildiğini belirtti.

Foxconn hisseleri ise bu gelişmelerin ardından yatay seyretse de piyasalardaki olumlu havadan yararlanamadı.

REKLAMI KAPAT X