Apple’dan iPhone 14 sevkiyatlarında yavaşlama uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Apple’dan iPhone 14 sevkiyatlarında yavaşlama uyarısı
Doviz.com
07.11.2022 16:03

Apple, Çin'de iPhone 14 üretimi gerçekleştirilen fabrikasında Covid-19 vakalarının artmasının ardından, iPhone 14 sevkiyatlarında yavaşlama olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Foxconn'un işlettiği Zhengzhou fabrikasında bir araya getirilen Apple'ın üst düzey akıllı telefonlarına olan talep, yükselen enflasyona rağmen Apple şirketinin satışlarını artırmaya devam ediyordu.

Bu satışların da etkisiyle Apple'ın piyasa değeri Alphabet, Meta ve Amazon'un toplam değerini aşmıştı.

Ancak Apple, Çin’in “Sıfır-Covid” politikasının kurbanı oldu. Geçen hafta Çin, Apple'ın iPhone üretimini yaptırdığı Zhengzhou'da sokağa çıkma yasağı getirdi.

Yaklaşık 200.000 kişinin çalıştığı fabrikada, Covid-19 'un yayılmasını engellemek amacıyla alınan sıkı önlemlerden sonra ise, pek çok çalışan durumdan hoşnut kalmayarak işlerinden ayrıldı.

Apple pazar günü yaptığı açıklamada, üretimdeki düşüş kaybıyla ilgili ayrıntı vermeden "Tesis şu anda önemli ölçüde düşürülmüş bir kapasiteyle çalışıyor." dedi.

Apple yetkilileri ayrıca, "iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerine yönelik güçlü talep devam ediyor. Ancak, bu telefonların sevkiyatlarının daha önce öngördüğümüzden daha düşük bir seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.

Reuters ise geçtiğimiz ay, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle Foxconn'un Zhengzhou fabrikasında gerçekleştirilen iPhone üretiminin kasım ayında %30 düşebileceğini belirtmişti.

Pazar araştırmacısı TrendForce ise geçen hafta, ekim, kasım ve aralık ayları için iPhone sevkiyat tahminini, fabrikadaki sıkıntılar nedeniyle 3 milyon adet düşürdüğünü belirtti.

LPL Financial baş küresel stratejisti Quincy Krosby konuyla ilgili, "Apple'ın üretimini etkileyen her şey hisse fiyatlarını da etkileyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Credit Suisse analistleri ise, "Daha uzun ve daha ciddi bir kapanma potansiyeliyle karşı karşıya kalınabileceğini düşünüyoruz." dedi.

REKLAMI KAPAT X