BIST 500'de yer alacak hisseler belirlendi: Borsayı 2024'te neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
BIST 500'de yer alacak hisseler belirlendi: Borsayı 2024'te neler bekliyor?
Doviz.com
25.12.2023 10:59

Borsa İstanbul, BIST 500 Endeksi'nde yer alacak payları açıkladı. Ekonomist Ali Ağaoğlu ise Borsa İstanbul'a dair değerlendirmede bulunarak, 2024 yılı beklentilerini paylaştı.

Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve ekonomist Ali Ağaoğlu bu haftaki Şans Sohbetleri’nde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Halka arzlar

Ağaoğlu, son halka arzlara ilişkin yorumunda, “Birçoğu önümüzdeki yıl borsada çok üzülecek. Hepsi değil ama çoğu nominal artışlar yaşar belki ama reel olarak veya dolar bazında ciddi hüsranlarla karşılaşmamız yüksek ihtimal” değerlendirmesinde bulundu. Son halka arzların yüzde 95’ine yabancının gelmeyeceğini de savunan Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Yabancının yatırım yapıp, yaptığını da likidite edebileceği derinliğe sahip hisse senetleri 2024’ün ana teması olacak. Bankacılık sektörü yeknesaklaşan faiz ortamında kıymetli olacak.

Düşüşün arkasında 3 temel sebep var:

Yükselen TL faiz, borsanın rakibidir. 2024’te TL faizi yatırım alternatifidir.

Enflasyon muhasebesinin 2024’te olumsuz etkisi olacak endişesi de önemli.

Üçüncüsü, maalesef seçimler geliyor. Şimşek görevde kalacak mı kalmayacak mı sorusu bir risk olarak duruyor. O zaman piyasaya yeni para girişi olmuyor. Olmayınca da satmak isteyenler, alıcının olmadığı yerde daha düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor ve borsa düşüyor.”

Borsayı 2024'te neler bekliyor?

Ağaoğlu 2024’e ilişkin borsa beklentisini ise şöyle anlattı:

Dolar olarak konuşursak, 2,40 dolar seviyelerinin görüleceğini, biraz daha hırpalanırsa 2,25’lere kadar düşeceğini düşünüyorum. Sonrasında ise yeni bir yükseliş. Ama hemen söyleyeyim; 2024'te yeni bir zirve göremeyiz. Zirve 5,3 dolardır. 2024’te yeni bir dolar zirvesi olmaz ama yüksek 3’lü rakamlara gidebiliriz. Önce düşüşü göreceğiz sonra yükselişi göreceğiz. Seçimden sonra TL faizinin önemli bir yatırım alternatifi olmaya devam edeceğini düşünüyorum.”

Borsaya yeni endeks

Öte yandan Borsa İstanbul tarafından cuma günü KAP’a yapılan açıklamada 22.12.2023 tarihi itibarıyla BIST 500 Endeksi’nin hesaplanmaya başlandığı duyurulmuştu. (Borsada 655 şirket faaliyet gösteriyor.)

Yeni endekse dahil edilecek paylar ise şöyle listelendi:

Kaynak: Borsa İstanbul

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul 150 yaşında: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan manipülasyonlara karşı çağrı Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, borsada manipülasyonlara karşı SPK ve BIST'e çağrıda bulunarak, manipülasyonlar konusunda daha fazla hassasiyet ve çaba beklediklerini söyledi.
REKLAMI KAPAT X