Borsa faiz haftasına 8 bin eşiğinde başladı: Bu hafta tedbir uygulanacak ve tedbiri kalkacak hisseler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsa faiz haftasına 8 bin eşiğinde başladı: Bu hafta tedbir uygulanacak ve tedbiri kalkacak hisseler
Doviz.com
20.11.2023 12:02

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi kritik faiz kararının açıklanacağı haftaya 8 bin direncine yaklaşarak başladı. Peki, alımların ağırlıkta olduğu borsada haftaya tedbirle başlayan ve bu hafta tedbiri kalkacak hisseler neler? İşte detaylar..

Borsa İsttanbul’da BIST 100 endeksi açılışta önceki kapanışa göre yüzde 0,83 değer kazanarak 7.918,31 puana çıktı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,92, holding endeksi ise yüzde 0,67 artış kaydetti.

Açılış seansının ardından yatırımcıların alım iştahı ise BIST 100 endeksini yeniden 8 bin direncine yaklaştırdı. Buna göre endeks saat 12.00 itibarıyla yüzde 1,40 artışla 7.963,60 seviyesinden fiyatlanıyor.

Cuma günü de alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftanın son işlem gününü yüzde 0,93 yükselişle 7.853,36 puandan tamamlamıştı.

Bu yükselişin ortasında hisse senedi yatırımcıları ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun faiz kararını beklemeye başladı.

TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığında 23 Kasım Perşembe günü toplanacak ve saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Piyasaların genel beklentisi faizlerin 250 baz puan artırılacağı yönünde.

TCMB son olarak ise 26 Ekim 2023 tarihli toplantısında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmıştı.

İLGİLİ HABER Faiz kararına bir kala merak edilenler: Faiz borsa için tehdit mi? TCMB yarın kritik bir toplantının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, Merkez Bankası’nın faiz kararı borsa için tehdit oluşturuyor mu? İşte uzmanların konuyla ilgili yorumları..

3 hisse haftaya tedbirle başladı

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IHLGM ve TARKM payları, bugün seans başından itibaren 19 Aralık 2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecek.

IZINV payları bugünden itibaren 19 Aralık 2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek.

IZINV payında halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan kredili işlem yasağı ve brüt takas tedbirleri de emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.

Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır.

Bu hafta tedbirleri kalkacak hisseler

Günay Caymaz’ın derlediği verilere göre bugün ATEKS, BAKAB ve FORMT için konulan kredili işlem ve açığa satış tedbiri için son gün olacak.

23 Kasım Perşembe günü, GRSEL ve ONCSM için alınan kredili işlem ve açığa satış tedbiri, CMBTN  için konulan kredili işlem ve açığa satış ve brüt takas tedbiri, BSOKE için konulan kredili işlem ve açığa satış, brüt takas tedbiri ve emir paketi tedbiri sona ermiş olacak.

24 Kasım Cuma günü, CELHA, AGYO, KGYO, DYOBY, BORLS, TATEN, MHRGY için uygulanan kredili işlem ve açığa satış tedbiri gün sonunda sona erecek. INTEM ve CEMAS payları için uygulamaya alınan kredili işlem ve açığa satış ve brüt takas tedbirleri de kalkacak.

İLGİLİ HABER Agrotech halka arz sonuçları açıklandı: AGROT kaç lot verdi? Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş.'nin halk arzına planlanan tahsisatın toplam 3,31 katı talep geldi. Halka arz büyüklüğü 1 milyar 563 milyon TL olarak gerçekleşti.
REKLAMI KAPAT X