Borsa haftaya yeni rekorla başladı: BIST 100’ün piyasa değeri 7 trilyon lirayı aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsa haftaya yeni rekorla başladı: BIST 100’ün piyasa değeri 7 trilyon lirayı aştı
Doviz.com
17.07.2023 11:54

Geçtiğimiz hafta haftalık kapanış rekorunu tazeleyen BIST 100 endeksi, ikinci tur seçimlerinin tamamlanmasının ardından lira bazlı olarak yaklaşık yüzde 45,5 yükseldi. Bu yükseliş sonrasında şirketlerin piyasa değeri ise 2,2 trilyon lira artarak ilk kez 7 trilyonu aştı.

Seçimlerin ardından yeni ekonomi yönetiminin normalleşme yolunda attığı adımlar, NATO Zirvesi'nin ardından Türkiye'nin stratejik öneminin perçinleşmesi ve önümüzdeki dönemde yabancı ilgisinin artacağı beklentisi Borsa İstanbul'da lira bazlı rekor serisinin sürmesini sağladı.

Buna göre, geçen haftayı yüzde 4'lük yükselişle tamamlayan endeks 6.437 puanla hem haftalık hem de günlük kapanış rekoru kırdı. BIST 100 endeksi yeni haftaya ise yüzde 1 yükselişle rekor seviye olan 6.501,80 puandan başladı.

Borsa İstanbul son 1 ayda yüzde 20 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken; son 1 yılda ise yüzde 170 ile üçüncü sırada yer aldı.

Bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ise yaklaşık 2,2 trilyon liralık artışla tarihte ilk kez 7 trilyon sınırını aşarak, 7 trilyon 50 milyar liraya çıktı.

Borsa İstanbul'da ayrıca 21 şirketin piyasa değeri 100 milyarı, 4 şirketin piyasa değeri 200 milyarı, 31 şirketin piyasa değeri ise 50 milyarı geçti.

Ulaştırma seltöründe pozitif seyir

Ulaştırma endeksi ise seçimlerin ardından yüzde 61,8 ile en çok prim yapan sektör oldu. Ulaştırmanın ardından dikkat çeken diğer bir sektör ise bankacılık oldu. Özellikle son 1 ayda yabancı ilgisinin gözlendiği sektörün endeksi ikinci tur seçimlerinin ardından yüzde 56,5 prim yaptı.

CDS primindeki düşüş eğilimi devam ediyor

Türkiye’nin CDS primindeki düşüş eğilimi de devam ediyor. Buna göre CDS’ler 430’lu seviyelere kadar çekildi.

Piyasalar önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ziyaretlerin sonuçlarını beklerken, Körfez ülkelerinden yeni yatırım beklentileri de artış gösterdi.

Etiketler: BIST 100 XBANK XULAS CDS
REKLAMI KAPAT X