Borsa İstanbul’da seçimin ardından dikkat çeken hisseler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsa İstanbul’da seçimin ardından dikkat çeken hisseler
Doviz.com
17.05.2023 09:43

Seçim öncesinde siyasi gelişmelerle volatil bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 14 Mayıs’ın ardından ise dalgalı seyrini sürdürdü. Buna göre, borsada hisse bazlı ayrışmalar da dikkat çekti.

Yurt içi yatırımcının iştahında son haftalarda görülen artışın yanında, seçime yakın yabancıların artan ilgisiyle beraber, beklentilerin pozitif yönde geliştiği Borsa İstanbul seçim öncesindeki hafta yüzde 10’a yakın bir yükseliş yaşadı. 

Anadolu Efes, İş Bankası, Koç Holding gibi hisselerde ise yükseliş yüzde 20’yi aştı. Özellikle yabancı yatırımcının ilgisinin artmasının borsaya pozitif etkisinin hissedildiği haftada, yabancı yatırımcı oranı 05.05.2023 tarihinde yüzde 28,63 seviyesindeyken, 12.05.2023 tarihli kapanışta yüzde 29,87’ye yükseldi.

4400’lü seviyelerden toparlanarak psikolojik eşik değer olarak görülen 5000’e dayanan Borsa İstanbul, seçimlerden önceki son işlem gününü ise 4800’lü seviyelerde kapattı. Ancak bazı hisse senetlerinde görülen sert yükselişlerin yanında bazı kağıtlar Borsa İstanbul ile olan korelasyonu sağlayamayarak değer kaybetti. Buna göre, Fenerbahçe, Yayla Gıda, Girişim Elektrik Sanayi şirketine ait paylar yüzde 15’ten fazla düşüş gösterdi.

Seçimlerin ardından haftanın ilk işlem gününe sert bir düşüşle başlayan Borsa İstanbul’da hisse bazlı ayrışmalar ise dikkat çekti.  Buna göre seçimlerden önceki son hafta hızlı bir şekilde yükselerek yatırımcısının yüzünü güldüren İş Bankası, Koç Holding, Akbank, Anadolu Efes, Coca-Cola gibi hisselerde sert düşüşler yaşanırken, seçimlerin öncesinde görece daha sakin bir seyir izleyen Flap Kongre, Avrupa Yatırım Holding, Emlak Konut gibi hisseler tavana yakın yerden kapattı.

Özellikle seçim öncesinde politika değişikliği beklentisiyle banka ve holding hisselerini satın alan yatırımcılar seçimin ardından ise satışa geçti.

Kapanışla birlikte, geçtiğimiz hafta yüzde 31,17 yükselerek haftanın en iyisi olan İş Bankası yüzde 19’a yakın değer kaybederken, yüzde 26,68 ile yükselişte ikinci sırada yer alan Koç Holding ise seçimlerin ardından yüzde 17 değer kaybetti.

Anadolu Efes’te İş Bankası’na paralel bir gerileme yaşarken, Akbank’ın değerinde yüzde 18 düşüş meydana geldi.

Son olarak salı günkü kapanışla birlikte ise Akbank, Anadolu Efes, İş Bankası hisselerinin tersi yönünde hareket eden Flap Kongre, Avrupa Yatırım Holding hisseleri yüzde 20’nin üzerinde değer kazanırken; Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Koza Altın, Emlak Konut hisseleri de yüzde 13 değer kazandı.

REKLAMI KAPAT X