Borsada 22 ayın en kötü günü 

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada 22 ayın en kötü günü 
Doviz.com
08.02.2023 10:20

Türkiye deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, Borsa İstanbul’da dün,  düşük işlem hacimlerinin de etkisiyle BIST 100 endeksi 22 ayın en kötü gününü yaşadı.

BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 8,62 değer kaybıyla 4 bin 505 puandan tamamlarken; endeks böylelikle, 22 Mart 2021'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmiş oldu.

Pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Borsa İstanbul’da işlem hacimleri oldukça düşük seviyelere geriledi. Buna göre dünkü toplam işlem hacmi 56,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul, dün seans içerisinde yüzde 9’a ulaşan değer kayıpları yaşadıktan sonra haftanın üçüncü işlem gününe de düşüşle başladı. 

BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,52 oranında düşüş ile 4 bin 4482 puan olurken; açılışın ardından satışların hızlanmasıyla, endeksteki kayıplar saat 10:12 itibarıyla yeni günde de yüzde 5'e ulaştı ve devre kesici uygulaması devreye alındı.

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada, "Saat 10:12. itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.​​​

REKLAMI KAPAT X