Borsada düşüş derinleşti: Piyasaların takip etttiği gelişmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada düşüş derinleşti: Piyasaların takip etttiği gelişmeler
Doviz.com
16.04.2024 13:29

Borsada bayram tatili sonrasında başlayan düşüş haftanın ikinci işlem günününde derinleşirken, bankacılık endeksinde yaşanan kayıp yüzde 4'ün üzerine kadar çıktı.

Borsa İstanbul, Ramazan Bayramı sebebiyle kısa geçen haftayı rekorlarla geride bıraktıktan sonra yeni haftada kayıplarını genişletti.

Buna göre BIST 100 endeksi güne yüzde 0,36 değer kaybederek 9645 puandan başladıktan sonra saat 13.10 itibarıyla yüzde 1,30 düşüşle 9552 puandan fiyatlandı.

Aynı dakikalar itibarıyla bankacılık endeksi yüzde 4,03 ve holding endeksi yüzde 1,32 azalış kaydetti.

Dün, satıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi günü yüzde 1,37 değer kaybıyla 9679 puandan tamamlamıştı.

İLGİLİ HABER İran-İsrail gerginliği sonrası borsa haftaya düşüşle başladı Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, hafta sonu artan jeopolitik gerilimin ardından yeni haftaya yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28 puandan başladı.

Gelişen ülke varlıkları 2024'ün en düşük seviyesine indi

Küresel çapta bakıldığında ise MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksinin 2024 yılında elde ettiği kazançlarının tamamını sildiği görüldü.

Küresel para politikalarında gevşemenin öteleneceği beklentisi ve Çin'de gerçekleşen büyüme gelişmekte olan ülkelerin performansında etkili olan temel katalizör oldu.

Buna göre MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksi yüzde 1,7 ile 17 Ocak'tan beri en büyük düşüşünü kaydederken MSCI Gelişmekte olan ülke para birimleri endeksi ise yüzde 0,3 düşüş sonrasında 2024 boyunca yüzde 1,8 kayıp yaşadı.

İLGİLİ HABER Suzuki: Döviz hareketlerini yakından izliyoruz Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, doların yen karşısında 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından döviz hareketlerini yakından takip ettiklerini açıkladı.

Piyasaların takip ettiği gelişmeler

Analistler ise küresel pay piyasalarında, Orta Doğu'da devam eden gerilim ve ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini öngörülenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabileceğine yönelik endişelerin güçlenmesiyle negatif bir seyir izlendiğini belirterek, bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

Bugün ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın Bahar Toplantıları'ndaki gelişmeler ve katılımcıların açıklamaları da yakından takip edilecek.

Toplantılara Türkiye'yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılacak. Şimşek'e Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da eşlik edecek.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için ABD'ye gitti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları" ile "G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı"na katılarak, uluslararası yatırımcılarla görüşmek üzere ABD'ye gitti.
İLGİLİ HABER Borsada tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, son 10 yılın nisan aylarında 8 kez yükseliş kaydetti. Peki, tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri hangileri oldu? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X