Borsada tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri
Doviz.com
02.04.2024 14:00

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, son 10 yılın nisan aylarında 8 kez yükseliş kaydetti. Peki, tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri hangileri oldu? İşte detaylar..

Analistler, açıklanmaya başlanacak ilk çeyrek bilançolarına ilişkin beklentilerin fiyatlanmasının yanı sıra ısınan havalar nedeniyle hareketlenmeye başlayan gıda, içecek sektörü ile bu dönemde başlayan düğün ve turizm sezonunun direkt ya da dolaylı bir çok şirketin hisse fiyatlarını hareketlendirdiğini ifade etti.

Söz konusu nedenlerden dolayı, nisan aylarının genel olarak borsada "boğaların zamanı" şeklinde değerlendirildiğini kaydeden analistler, bu durumun BIST 100 endeksinin nisan dönemlerindeki performanslarına bakıldığında da anlaşılabileceğini söyledi.

Son 10 yılın nisan aylarında BIST 100 endeksinin performansı incelendiğinde ise 10 yılda 8 kez yükseliş yaşandığı görüldü. Yükseliş yaşanan 8 ayın ortalaması yüzde 5,31 hesaplanırken, düşüş olan 2 ayın ortalaması ise yüzde 6,66 oldu.

BIST 100 endeksi, son 10 yılın en iyi nisan performansını yüzde 12,79'luk değer kazancıyla 2020'de sergilerken, en kötü performansını ise yüzde 9,26'lık gerilemeyle 2018'de gösterdi.

Analistler, her dönemin kendi konjonktür yapısının ayrı olduğu ve değişim gösterebileceği uyarısında da bulunurken, bu yıl seçim belirsizliğinin ortadan kalktığı bir nisan ayına başlandığını ve şirketlerin enflasyon muhasebesi yöntemi ile bilançolarını açıklayacaklarını anımsattı.

İLGİLİ HABER Borsada muhasebe zamanı: Enflasyon muhasebesi hangi şirketleri öne çıkaracak? Gelir kaybı endişelerinin artmasından dolayı ertelenmediği takdirde, 2023 yıl sonu itibarıyla mali tablolar enflasyon muhasebesine göre düzenlenecek. Peki bu durumdan faydalanacak ya da zorlanacak hisse senetleri hangileri olacak? İşte detaylar..

Nisan aylarında getiri yarışının kazananları

Borsa İstanbul'da son 5 yılın nisan ayları detaylı incelendiğinde, 52 hisse senedinin en az 4 kez BIST 100 endeksine göre daha iyi performans göstermesi dikkati çekti.

Bu dönemde sektör endeksleri arasında son 5 yılın 4'ünde BIST 100 endeksine göre daha iyi ortalama getiri sağlayan sektörler yüzde 7,85 ile ulaştırma ve yüzde 2,04 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Son 5 yılda BIST 100 endeksine göre her yıl daha iyi getiri sağlayan hisseler arasında Casa Emtia Petrol'ün performansı öne çıkarken, onu MMC Sanayi ve Ticari Yatırımlar, Pegasus, Ege Seramik, Ege Gübre ve Ülker izledi.

Son 5 yılın nisan aylarının en az 4'ünde endekse göre daha iyi performans gösteren hisselere bakıldığında sağlanan ortalama getiriye göre, Ekiz Yağ ve Sabun Sanayi yüzde 98,56, Otto Holding yüzde 40,52, Pınar Et ve Un Sanayi yüzde 32,14, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret yüzde 24,88 ve Altınyunus Çeşme Turistik Tesisler yüzde 24,02 ile öne çıktı.

İLGİLİ HABER BIST 100 endeksinin ilk çeyrekte en çok kazandıran 3 hissesi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mart ayını kayıpla tamamlamasına karşın yılın ilk çeyreğinde yüzde 22,39 değer kazanarak küresel pay piyasalarını geride bıraktı. Peki bu dönemde BIST 100 endeksinin en fazla kazandıran hisseleri hangileri oldu? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X