Borsada kayıplar derinleşti: Bu hafta temettü dağıtacak 4 şirket

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada kayıplar derinleşti: Bu hafta temettü dağıtacak 4 şirket
Doviz.com
18.12.2023 12:21

BIST 100 endeksi haftaya yüzde 0,47 düşüşle başladıktan sonra kayıplarını genişletti. Satıcılı bir seyir izleyen borsada bu hafta 4 şirketin ise hissedarlarına temettü dağıtması bekleniyor.

Borsa haftaya düşüşle başladı. Buna göre açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,47 değer kaybıyla 7.956,29 puana geriledi.

Endeks saat 12.11 itibarıyla ise kayıplarını genişleterek yüzde 0,97 değer kaybıyla 7.916,88 puandan işlem gördü.

Endeks, cuma gününü yüzde 2,31 değer kazancıyla 7.993,85 puandan tamamlamıştı. Moody’s’in kredi notuna ilişkin tahminler geçtiğimiz hafta cuma günü borsadaki yükselişte katalizör olurken, Moody's ise Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurmuş ve Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü "durağan" olarak değerlendirmeye devam etmişti.

Analistler ise küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin agresif faiz indirimini düşünmek için henüz çok erken olduğunu vurgulamasının risk iştahını törpülediğini belirterek, yurt içinde gözlerin bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildiğini söyledi.

İLGİLİ HABER Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar Dolar kuru, kritik faiz haftasına psikolojik sınır olan 29 seviyesinin üzerinde 29,05 liradan başladı. Peki, piyasalar dolar kurunun seyri için hangi gelişmeleri izliyor? İşte detaylar..

Bu hafta temettü dağıtacak şirketler

Öte yandan bu hafta 4, aralık ayının kalan kısmında ise 10 şirketin hissedarlarına temettü dağıtması bekleniyor.

Buna göre bu hafta temettü dağıtması planlanan şirketler ve temettü tarihleri şöyle: DURDO-19 Aralık, BIMAS-20 Aralık, TCELL-20 Aralık, PAGYO-21 Aralık.

Aralık ayının kalan kısmında temettü dağıtacak şirketler ise şöyle sıralanıyor:

Temettü nedir?

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler, elde ettiği kârı şirketin büyümesi için kullanmakta ya da ortaklarına dağıtmaktadır. Şirketin kârını yatırımcıları ile paylaşma kararı almasına ise temettü denilmektedir. Buna göre temettü sırasında şirketin hissesine sahip olan tüm ortaklar, hesabında bulundurduğu hisse oranında bu kârdan yararlanmaktadır.

Temettü dağıtılıp dağıtılmayacağına, ne kadar ve ne zaman ödeneceğine ise şirketlerin genel kurul toplantılarında karar verilmektedir.

Temettü ödemesi ne zaman hesaba yatar?

Temettü ödeme tarihleri şirketler tarafından belirlenirken, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden duyurulur. Ödeme tarihi onaylanan şirketler ise 2 iş gününde bedeli yatırım hesaplarına nakit olarak aktarır.

Temettü yatırımıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “Temettü nedir? Temettü yatırım stratejileri nelerdir?” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X