Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar
Doviz.com
18.12.2023 10:14

Dolar kuru, kritik faiz haftasına psikolojik sınır olan 29 seviyesinin üzerinde 29,05 liradan başladı. Peki, piyasalar dolar kurunun seyri için hangi gelişmeleri izliyor? İşte detaylar..

Cuma gece yarısına kadar Moody's'in Türkiye'ye ilişkin kredi notu kararını bekleyen piyasaların beklentileri boşa çıktı. Buna göre Moody's'ten yapılan açıklamada, takvim hakkında değerlendirmede bulunulması için 15 Aralık tarihi verilen Türkiye için güncelleme yapılmadığı bildirildi.

Seçim sonrası yeni ekonomi kurmaylarının attığı adımlar sonrasında not görünümünde iyileşme bekleyen piyasalar ise neredeyse 900 baz puana varan Türkiye'nin risk priminin cuma günü son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini görmüştü.

CDS primindeki düşüş yeni haftada da sürerken açılışta kredi risk primi 286 seviyesine kadar geriledi. Uzmanlar ise gerilemenin sürmesi halinde piyasaların bunu olumlu fiyatlayacağının altını çizdi.

Kaynak: Bekir Abay – X

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise hafta sonu Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda, Hazine'nin tahvil ihraçlarında yabancı yatırımcıdan özellikle de ABD'den çok ciddi ve artan bir talep olduğunu söyledi.

Yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve hisse senedi portföyü ise 8 Aralık haftasında net 1,45 milyar dolar ile altı buçuk yılın en büyük haftalık girişine işaret ederken, yurt dışı yerleşiklerin DİBS portföyü 891,4 milyon dolar artış kaydetmişti. Bu artış ise Ağustos 2017'den beri görülen en yüksek haftalık giriş olmuştu.

TCMB'nin toplam rezervleri ise 8 Aralık haftasında 141,37 milyar dolara yükselerek yeni zirvesine çıkmıştı. Toplam rezervler, haziran başından bu yana geçen 28 haftanın 26'sında ise artış kaydetti. Hazirandan bu yana artış büyüklük olarak da 42,92 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan geçtiğimiz haftanın son işlem gününde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nin aralık ayı sonuçları yayımlanmış, anket verilerindeki iyimserlik ise piyasaların dikkatini çekmişti. Bu kapsamda, 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %43,9'dan %41,2'ye gerilerken, 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi de %25,1'den %24,8'e gevşemişti.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 39,62 TL iken, aynı anket döneminde 39,46 TL olarak gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 29,62 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 65,39 oldu.

Geçtiğimiz hafta yaşanan bu gelişmelerin ardından bu haftanın en önemli gündem maddesi ise TCMB'nin olağan PPK toplantısı olacak. Buna göre TCMB, 21 Aralık Perşembe günü yılın son faiz kararını açıklayacak.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 42,50'ye çıkarılacağını tahmin ediyor.

İLGİLİ HABER AA Finans'ın PPK Beklenti Anketi sonuçlandı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, PPK toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkarılacağını tahmin etti.
REKLAMI KAPAT X