Fed’in faiz kararının ardından dolar endeksinde yaşanan gerileme sonrasında yurt içinde döviz kurlarının seyri için kritik Moody’s kararı beklenmeye başladı.
Çarşamba günü Fed’in politika faizini yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 aralığında sabit tutmasının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonda beklenenden hızlı düşüş nedeniyle para politikasındaki sıkılaşmanın büyük ihtimalle sona erdiğini belirtirken, faiz indirimi konuşmanın da zamanının gelmeye başladığına işaret etmişti.
Bu gelişmelerin ardından Fed’in mart ayı itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağı ve gelecek yıl 150 baz puanın üzerinde faiz indirimine gidebileceği fiyatlanmaya başlamıştı.
Bu gelişme sonrasında dolar endeksi 101,55 seviyesine kadar geri çekilirken, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi de yüzde 4 eşiğinin altına düşmüştü.
Dolar/TL ise küresel çapta dolar endeksinde yaşanan gerilemenin etkisiyle dünü 29 seviyesinin hemen altında 28,96 liradan kapatmıştı. Dolar/TL yeni güne ise 29,02 liradan başladı.
Piyasalar neleri fiyatlıyor?
Seçim sonrası rezervlerde başlayan yükseliş trendi, haziran ayından bugüne devam ederek yeni rekor seviyeleri beraberinde getirdi.
Buna göre dün TCMB tarafından yayımlanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre Merkez Bankası toplam rezervleri, mayıs sonundan bu yana 42,9 milyar dolar artarak 141,373 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Rezervlerdeki rekor seviyenin yanında Türkiye’nin risk primini gösteren CDS’i de dün 300 baz puanın altına gerileyerek, Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Mart 2021'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başkanlık görevine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından risk priminde yükseliş kaydedilmiş ve ay sonunda risk primi 480 baz puanın üzerine tırmanmıştı.
Takip eden dönemde görece yatay bir seyir izleyen risk primi, parasal gevşeme döneminin başlamasıyla yükseliş ivmesine girmiş ve Temmuz 2022'de 900 baz puana dayanmıştı.
CDS ve rezervlerdeki olumlu tablonun ortasında TCMB Başkanı Gaye Erkan ise TL'ye geçiş zamanının geldiğinin altını çizerek, bunun yansımalarını mevduat gelişmelerinde gördüklerini söyledi.
Moody’s kararı, piyasaların odağında
Yurt içi piyasa katılımcıları ise bu gelişmelerin ardından bugün piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesini bekleyecek.
Moody's'in bu gece açıklanması beklenen değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak tutması beklenirken, görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e yükselteceği tahmin ediliyor.
Mahfi Eğilmez ise konuyla ilgili daha önce paylaştığı bir mesajda, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun (S&P, Moody's ve Fitch) notlarının ne anlam taşıdığına ve hangi yatırım kategorisine karşılık geldiğine yönelik bilgi vermişti.
Kaynak: Mahfi Eğilmez - X