Borsada satışlar ağır bastı: Bu hafta tedbir getirilen ve tedbiri kalkacak hisseler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada satışlar ağır bastı: Bu hafta tedbir getirilen ve tedbiri kalkacak hisseler
Doviz.com
11.12.2023 11:55

BIST 100 endeksinde haftanın ilk işlem gününde satış baskısı hakim olurken, Borsa İstanbul'dan KAP’a yapılan açıklamalara göre 4 hissenin haftaya tedbirle başlayacağı 10 hissenin ise tedbirlerinin kaldırılacağı bildirildi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftaya hafif bir yükselişle 7.920,28 puandan başladıktan sonra kazançlarını geri verdi.

Buna göre BIST 100 endeksi saat 11.30 itibarıyla yüzde 0,69 düşüşle 7.859 puana geriledi.

Cuma günü de satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, haftanın son gününü yüzde 0,82 değer kaybıyla 7.913,76 puandan tamamlamıştı.

Analistler ise küresel pay piyasalarının ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararlarının açıklanacağı haftaya karışık bir seyirle başladığını ifade ederek, özellikle TCMB'nin şahin faiz politikası sonrasında borsadan çıkışın arttığını bildirdi.

İLGİLİ HABER 350 bin yatırımcı borsadan neden çıktı? MKK verilerine göre borsada yatırımcı sayısı kasım ayında 350 bin kişi azalarak 8,1 milyona indi. Peki, yatırımcı sayısındaki düşüşe yönelik dikkat çeken detaylar neler oldu?

Öte yandan analistler, yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporunun yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

Son olarak S&P, Türkiye'de son dönemdeki gerçekleşen politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi görünümünü revize etmişti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek, S&P’nin kararını değerlendirdi: OVP’ye güven artıyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu görünümünü yükseltmesine ilişkin, "Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor" ifadelerini kullandı.

Tedbir getirilen hisseler

KAP’a yapılan açıklamalara göre ise borsadaki dalgalı seyrin ortasında bu hafta 4 hisse haftaya tedbirle başlayacak. 10 hissenin ise tedbirleri kaldırılacak.

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AKYHO payları bugün seans başından 10/01/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek.

Günay Caymaz’ın derlediği listeye göre ATATP paylarında 11/12/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/01/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacak. İlgili payda halihazırda VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan kredili işlem yasağı tedbiri de brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.

ATEKS ve INTEM payları 11/12/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/01/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecek.

İLGİLİ HABER Güney Kore, Haziran 2024'e kadar açığa satış yasağı getirdi Güney Kore, Haziran 2024 tarihine kadar açığa satış yasağını yeniden uygulamaya aldığını duyurdu.

Bu hafta tedbiri kalkacak hisseler

12 Aralık Salı günü seans sonunda KLRHO ve LRSHO’nun kredi işlem yasağı tedbiri sona erecek.

13 Aralık Çarşamba günü SKTAS payının kredi işlem yasağı, brüt takas, emir paketi tedbiri ve PKENT’in kredi işlem yasağı ve brüt takas tedbiri kalkmış olacak.

14 Aralık Perşembe günü IHGZT ve KLMSN’nin kredi işlem yasağı, ENSRI’nin kredi işlem yasağı, brüt takas, tek fiyat ve emir paketi tedbirleri sona erecek.

15 Aralık Cuma günü ISBTR’nin kredi işlem yasağı, brüt takas, tek fiyat, emir paketi tedbiri ve internet emir yasağı ile BYDNR ve REEDR’ın kredi işlem yasağı seans sonunda kalkacak.

İLGİLİ MAKALE Borsada devre kesici nedir? VBTS çeşitleri nelerdir? Borsada devre kesici nedir? VBTS çeşitleri nelerdir?
REKLAMI KAPAT X