350 bin yatırımcı borsadan neden çıktı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
350 bin yatırımcı borsadan neden çıktı?
Doviz.com
09.12.2023 16:26

MKK verilerine göre borsada yatırımcı sayısı kasım ayında 350 bin kişi azalarak 8,1 milyona indi. Peki, yatırımcı sayısındaki düşüşe yönelik dikkat çeken detaylar neler oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaştırma adımlarına devam ettiği, mevduat faizlerinin de yükseliş ivmesini koruduğu kasım ayında borsada yatırımcı sayısındaki hızlı düşüş dikkat çekti.

Milliyet’e açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle halka arzlar bir alternatiftir. İnsanlar halka arzda hisselerin yükseleceği beklentisi ile giriş yaptı. Ancak şu sıralarda borsada yukarı yükseliş beklentileri ötelendi.

Yabancı yatırımcının borsaya giriş yapması için 3 seçenek var. Bu 3 seçenekten ilki yerel seçimlerdir. Yabancı yerel seçim sonrasını görmek istiyor.

Bir önemli diğer konu da gri liste. Yabancı yatırımcı gri liste sebebiyle çekinceli davranıyor.

Son seçenek ise not artırımı. Eğer uluslararası kurumlar not artırımına giderse, bu muhakkak olumlu yansıyacaktır.  Özetle yabancı yatırımcı hikayesinin bir şekilde devam etmesi lazım.

Bu gelişmeler olursa dövizde düşüş gerçekleşir. Borsa tekrardan ilgi çekmeye başlar. O yüzden borsa için bu üç kriter son derece hayati önem taşıyor.

Aksi takdirde makro verilere baktığımızda şu an Türkiye’nin 2024 yılı büyüme beklentileri yarı yarıya indirildi. Öte yandan yükselen faizler borsa için negatif ekti yarattı.

Faizlerin yükselmesi finansman maliyetlerini artırırken şirket karlılıklarına olumsuz yansır. Bu da şirketler için hedef fiyatların aşağı çekilmesine neden oldu."

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Türkiye'yi gri listeden çıkaracağız Bakan Şimşek, kara para ve terörün finansmanıyla mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "En kısa sürede eksiklikleri de tamamlayarak Türkiye'nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır" dedi.
REKLAMI KAPAT X