Borsada sert düşüş: Kayıplar %3'ü aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada sert düşüş: Kayıplar %3'ü aştı
Doviz.com
18.10.2023 17:39

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısının tarihi seviyelere çıktığı bir dönemde, kayıplar da ulaştırma ve bankacılık sektörlerindeki keskin gerilemenin öncülüğünde büyüdü.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre yatırımcı sayısı 8 milyonu aşan Borsa İstanbul'da, kayıplar da hızla büyüdü. Buna göre BIST 100 endeksi gün içinde 7 bin 845 puana kadar gerilerken; endeks, saat 17.43 itibarıyla yüzde 3,06 düşüşle 7 bin 866 puandan işlem gördü.

Borsadaki satışlar içerisinde ise ulaştırma ve bankacılık endekslerinde yaşanan yüzde 4'e yakın düşüşler dikkat çekti.

Ancak, Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuscu, sosyal medya hesabından yaptığı “Borsa Yatırımcısı Dikkat” başlıklı paylaşımda, mevduat ve kredi faizleri arasındaki marjların her geçen gün arttığını belirterek, bankaların yılın son çeyreğinde yüksek kar açıklayabileceğini söyledi.

Kaynak: Şenol Babuscu - X

Borsa yatırımcıları ise faizlerin güncel seyrini görebilmek için önümüzdeki hafta perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı faiz kararını beklemeye başladı.

İngiliz banka HSBC de bugün paylaştığı notta, gelecek hafta açıklanacak faiz kararına yönelik beklentisini açıkladı. Buna göre bankanın 26 Ekim tarihindeki toplantıya yönelik beklentisi 250 baz puanlık faiz artırımı yönünde oldu. Banka ekonomistleri ayrıca konuyla ilgili notta, yıl sonunda politika faizinin yüzde 32,5 seviyesinde olmasının beklendiğini bildirdi.

İLGİLİ HABER HSBC, Merkez Bankası’na yönelik faiz tahminini açıkladı HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında 250 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklediğini açıkladı.

Yatırımcıların odağında Orta Doğu var

Finans piyasalarında belirsizlik sürerken yatırımcıların bir gözü de Orta Doğu’daki gelişmelerde. Buna göre Orta Doğu'daki gerilim dün geç saatlerde Gazze'de bir hastaneye yapılan saldırı sonrası yükselmişti. Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’nde dün meydana gelen saldırıda Gazzeli yetkililerin aktardığına göre en az 500 kişi hayatını kaybetmişti.

İLGİLİ HABER Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de Gazze'nin el-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasıyla ilgili saldırıyı İsrail değil Hamas’ın yaptığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını paylaşmıştı.

Kaynak: DMM - X

Biden-Netanyahu görüşmesi

Bu gelişmelerin ortasında Tel Aviv'e ulaşan ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı ikili görüşmenin ardından “Bir İsrail dostu olarak Netanyahu'ya zor sorular sordum” diyerek, Netanyahu ile sahadaki durum, güvenlik yardımı, insani ihtiyaçlar ve kayıp Amerikalılar hakkında konuştuğunu söyledi.

Öte yandan Biden, Gazze ve Batı Şeria'da insani yardım için 100 milyon dolar yeni fon ayıracaklarını ve yardımların Mısır'dan Gazze'ye taşınmasına İsrail’in onay vereceğini belirtti.

Biden ayrıca diğer ülkelerin İsrail'e saldırıyı düşünmemesi gerektiğini söyleyerek, bu hafta Kongre'den İsrail için destek paketi isteyeceğini aktardı.

İLGİLİ HABER ABD ekonomisi tehlike altında: Federal hükümet kapanma riskiyle karşı karşıya ABD’de eylül sonuna kadar kamu kurumlarını finanse edecek bir bütçe tasarının onaylanmaması ihtimali ABD federal hükümetinin kapanma risklerini de artırıyor. Federal hükümetin olası kapanmasının ülke ekonomisine maliyetinin ise süreç ne kadar uzarsa o kadar büyük olacağı belirtiliyor.
REKLAMI KAPAT X