Borsada yabancı payı azalıyor: Kayıplar derinleşiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada yabancı payı azalıyor: Kayıplar derinleşiyor
Doviz.com
20.10.2023 12:01

İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların etkisiyle volatilitenin arttığı Borsa İstanbul’da haftanın son işlem gününde satışlar derinleşti.

BIST 100 endeksi dün gün içinde 7.971 seviyesine kadar yükseliş kaydetse de bu seviyelerde tutunamamış ve kapanışı yüzde 0,9 düşüşle 7.769 seviyesinden yapmıştı.

65 hisse dünü ekside tamamlarken; TUPRS, THYAO ve EREGL, endeksi en fazla aşağı çeken hisseler olmuştu.

Seans kapandıktan sonra yatırımcılar ise dün Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını takip etti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell’dan ek faiz artışı mesajı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, güçlü ekonomiye ilişkin kanıtların ek faiz artışını gerektirebileceğini belirterek, Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi.

Faiz artırımlarının son bulabileceği beklentisinin tersine Amerikan ekonomisinin gücü ve sıkı iş gücü piyasalarının Fed'in daha fazla faiz artırımı yapmasını gerektirebileceğini açıklayan Powell, ekonomik büyümenin ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verileri dikkatle izlediklerini kaydetti.

Powell ayrıca büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini ifade etti.

Powell’ın ek faiz artışına yeşil ışık yakması ise hisse senedi piyasalarında geri çekilme yaşanmasına sebep oldu.

Buna göre Amerikan endeksleri yüzde 0,7 ila yüzde 1 arasında düşüşle günü tamamlarken, Avrupa'da da borsalar satıcılı bir seyir izledi.

Faizlerdeki yükseliş endişesi dışında jeopolitik tarafta artan riskler de risk iştahını baskılayan önemli bir faktör olarak yatırımcıların takibindeki yerini korudu.

İLGİLİ HABER Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

Yabancı yatırımcı borsada satışta

Öte yandan TCMB, geçtiğimiz hafta yabancı yatırımcıların net 12,6 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptığını bildirdi.

Bir önceki hafta 237,8 milyon dolarlık hisse senedi ve 36,3 milyon dolarlık iç borçlanma senedi satan yabancıların elinde ise 13 Ekim itibarıyla 31,4 milyar dolarlık hisse senedi ve 1,1 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi bulunuyor.

İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcı geçen hafta 12,6 milyon dolarlık hisse senedi sattı Yurt dışında yerleşik kişiler, geçtiğimiz hafta net 12,6 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptı.

Borsada takip edilecek seviyeler neler?

Ak Yatırım'ın günlük strateji raporunda ise endekste takip edilecek destek ve direnç bölgeleri şöyle paylaşıldı:

Destek: 7700-7650-7600-7548-7350,

Direnç: 7800-7900-8000-8080- 8180.

REKLAMI KAPAT X