Borsadan kaçış sürüyor: Yatırımcı çıkışına rağmen borsa neden yükseliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsadan kaçış sürüyor: Yatırımcı çıkışına rağmen borsa neden yükseliyor?
Doviz.com
11.02.2024 15:15

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada yatırımcı sayısı 9 Şubat itibarıyla 7 milyon 200 bin 436 kişiye inerek düşüş serisini yedinci haftaya taşıdı. Peki, yatırımcı çıkışına rağmen borsa neden yükseliyor? İşte detaylar..

Mevduat faizlerindeki yükseliş ivmesi sonrası borsadaki yatırımcı sayısındaki azalma da yedinci haftada da devam etti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre Aralık 2023 itibarıyla pay senedi yatırımcı sayısı 9 Şubat ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 42 bin 898 kişi azaldı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 7 milyon 200 bin 436 kişiye indi. Aynı hafta pay senedi değeri ise 11,41 trilyon TL'den 11,9 trilyon TL'ye yükseldi.

Borsada yatırımcı sayısının 8,6 milyon ile rekor kırdığı ekim ayına kıyasla bakıldığında ise 1,4 milyon yatırımcının borsadan çıkış yaptığı görüldü. Borsada yatırımcı sayısı 2021 yılında 2 milyon eşiğini, 2022 yılının sonunda ise 3 milyon eşiğini geride bırakmıştı.

Halka arzların hızlandığı 2023 yılında ise yatırımcı sayısında her ay hızlı artışlar yaşanmıştı. 2023 yılında 56 şirketle rekor halka arz gerçekleşmiş bununla birlikte yılın sonlarına doğru sıkılaşma döngüsünün yansımasıyla mevduat faizlerindeki yükseliş ivmesi yatırımcılara getiri konusunda yeni bir yol açmıştı.

İLGİLİ HABER Sektör temsilcisi yorumladı: Yabancı gelirse hangi sektörde alım yapar, TL mevduat borsaya rakip mi oldu? A1 Capital Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, yükselen TL mevduat faizlerinin borsaya çok net bir şekilde rakip olduğunu dile getirerek, “KKM ve mevduat yatırımcısı sabit getiriye ve stopaj avantajına bakar. Şu anda KKM’de stopaj yok. Tekrardan gelirse, borsadan gidecek kısmı daha çabuk çıkartırız ve daha rahat önümüze bakarız” dedi.

Yatırımcı çıkışına rağmen borsa neden yükseliyor?

Dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacağı tarihlere ilişkin öngörüler ötelense de pay piyasalarında genel anlamda pozitif bir görüntü etkili oluyor.

New York Borsası'nda endeksler teknoloji hisseleri öncülüğünde tarihin en yüksek seviyelerini test etmeyi sürdürürken gelişen ülke pay piyasalarına ilgi de artıyor. Bank of America'nın verilerine göre, gelişen ülke pay piyasalarına geçen hafta 20,8 milyar dolarlık nakit girişi gerçekleşti. Bu miktar, haftalık bazda gelişen ülke pay piyasalarına tüm zamanların en yüksek para girişine işaret etti.

Analistler, söz konusu gelişmelerden Türkiye'nin önemli oranda faydalandığını kaydederek, küresel piyasalarda Türk lirası varlıklara olan ilginin gittikçe arttığını ve bu durumun varlıkların performansı üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistikleri verileri incelendiğinde, yurt dışında yerleşik kişiler son 4 haftada 498,4 milyon dolarlık net hisse senedi ve 319 milyon dolarlık da Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı.

Yabancı yatırım kuruluşlarının Türk varlıklarına yönelik olumlu raporlarının da devam ettiğini vurgulayan analistler, geçen yılki seçimlerin ardından başlayan normalleşme sürecinde ekonomi yönetiminin attığı adımların Türk lirası varlıklara olan risk iştahını beslediğini aktardı.

Borsa İstanbul getiride küresel çapta zirvede

Söz konusu gelişmelerle Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 21,1 getiri ile dünyanın önemli endekslerini geride bırakırken en yakın takipçisi olan Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 10,3 yükseldi.

Sektör endeksleri detaylı incelendiğinde, 2024 başından bu yana tüm sektörlerin kazandırdığı göze çarparken, ilk sırayı yüzde 56,6 ile bilişim aldı. Onu yüzde 35,5 ile turizm ve yüzde 29,7 ile elektrik izledi. Bankacılık endeksi bu dönemde yüzde 12,5 ve holding endeksi yüzde 27,1 değer kazandı.

Yatırımcısını sevindiren şirketler

Hisse bazlı ise sene başından bu yana BIST 100 endeksine dahil hisselerin 97'si prim yaparken, 3'ünün ise gerilediği dikkati çekti.

Bu yıl yatırımcısını en çok sevindiren ilk üç şirketin hisseleri sırasıyla, yüzde 76,5 artışla Vestel Elektronik, yüzde 66,4 değer kazancıyla Akfen Yenilenebilir Enerji ve yüzde 56 yükselişle SDT Uzay ve Savunma oldu.

Bu süreçte BIST 100 endeksine dahil olup da gerileyen üç hisse ise sırasıyla yüzde 25,4 azalışla Qua Granite, yüzde 9,2 değer kaybıyla Hektaş ve yüzde 4,5 düşüşle Aksa Akrilik olarak belirlendi.

REKLAMI KAPAT X