Mevduat faizi 5 haftanın ardından yükseldi: Artış devam edecek mi?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Mevduat faizi 5 haftanın ardından yükseldi: Artış devam edecek mi?
Doviz.com
09.02.2024 17:11

Merkez Bankası’nın politika faizini 8 aydır aralıksız olarak artırdığı bir ortamda, mevduat faizleri son 5 haftadır geriliyordu. Mevduat faizinde ilk artış ise geçtiğimiz hafta yaşandı. Peki, mevduat faizlerindeki yükseliş devam edecek mi? İşte uzman yorumları..

Merkez Bankası hafta başında yeni bir düzenlemeye giderek, mevduata uygulanan zorunlu karşılıklara faiz ödeme kararı aldı. Bu kapsamda bankalara 3 ayda bir ödeme yapılacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Yeni TCMB yönetiminden "zorunlu karşılıklara faiz" adımı Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan'ın ilk kararı, "TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi" amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu.

TCMB’nin bu hamlesi öncesinde geçtiğimiz hafta ortalama faiz oranı ise 5 haftalık düşüşün ardından yeniden yükseldi.

Buna göre bankaların mevduatlar için verdiği ortalama faiz geçen hafta yüzde 51'e çıktı. Bir önceki hafta bu oran yüzde 49,60 seviyesindeydi.

Mevduatta artış devam eder mi?

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Doç. Dr. Levent Yılmaz ise mevduat faizlerinin seviyesinin çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Mevduat faizleri, hem enflasyon açısından hem tasarruf davranışı açısından çok önemli. Mevduat faizleri politika faizi kadar güçlü görünmüyor.

İçeride istenen TL'ye geçiş arttı ancak tasarrufu özendirici adımlar peş peşe gelmedi.

İkna edici mevduat faizlerine gelebilmek için Merkez Bankası'nın atması gereken adımlar var."

İLGİLİ HABER Kredilerde hareketlenme: 9 bankanın güncel ihtiyaç kredisi oranı Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçtiğimiz hafta 103 milyar liralık artış yaşadı. Peki, bankaların ihtiyaç kredisinde güncel oranları ne oldu? İşte banka banka güncel oranlar...
İLGİLİ HABER Kredi kartlarında tüketicileri bekleyen 3 olası düzenleme Parasal sıkılaşmaya rağmen kredi kartı harcamalarının artması sebebiyle enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren ekonomi yönetiminin kredi kartları için harekete geçmesi bekleniyor. Peki, kredi kartlarına ilişkin olası düzenlemeler neler olabilir? İşte masadaki formüller...
REKLAMI KAPAT X