Kredi kartlarında tüketicileri bekleyen 3 olası düzenleme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kredi kartlarında tüketicileri bekleyen 3 olası düzenleme
Doviz.com
09.02.2024 14:52

Parasal sıkılaşmaya rağmen kredi kartı harcamalarının artması sebebiyle enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren ekonomi yönetiminin kredi kartları için harekete geçmesi bekleniyor. Peki, kredi kartlarına ilişkin olası düzenlemeler neler olabilir? İşte masadaki formüller...

Para politikasında sıkı duruşa rağmen kredi kartı harcamalarında artış sürüyor. Tüketici tarafından gelen veriler de talebin hala canlı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu noktada enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren yetkililer, sıklıkla kredi kartlarına düzenleme beklentisini dile getiriyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan da bu kapsamda dün sunumu yapılan yılın ilk Enflasyon Raporu’nun ardından kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER MB Başkanı Karahan’dan kredi kartlarına yönelik düzenleme mesajı Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunun ardından kredi kartı harcamalarında yükseliş olduğunu belirterek, bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Ekonomi yönetiminde kredi kartlarına düzenlemesi konusunda gelen sinyaller artarken, hangi düzenlemelerin yapılacağı ise merak konusu olmaya başladı.

Geçen haftalarda konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar ise faiz oranı, taksit sınırlaması ya da kişinin harcayabileceği tutar konularında adımlar atılabileceğini ifade etmişti.

İLGİLİ HABER TBB Başkanı Çakar'dan kredi kartları ve kura yönelik açıklama TBB Başkanı Çakar, dolar/TL'nin bu yıl enflasyondan fazla artmayacağı kanaatinde olduğunu belirtirken, kredi kartları yoluyla yapılan harcamalara yönelik bir aksiyon alınabileceğini söyledi.

Kredi kartı limitleri düşürülebilir

Bankalar, kredi kartı limitlerini belirlerken müşterilerinin ödeme alışkanlığı, gelir-gider dengesi ve kredi notunu göz önünde bulunduruyor. Bu noktada maaşların çok üzerinde kredi kartı limitleri kullandırılabiliyor. Vatandaşlar ise özellikle kredi kullanımının kısıtlandığı dönemlerde ihtiyaçlarını kredi kartları ile gideriyor. Talebin soğutulmaya çalışıldığı göz önüne alındığında kredi kartı limitlerine kısıtlama olabileceği düşünülüyor.

Kart taksitlerine sınırlama getirilebilir

Daha önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) belirli dönemlerde taksit sınırlamasına yönelik kararlar vermişti. Ağustos 2023'te hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda taksit uygulaması yasaklanmıştı.

Bu noktada hizmetler sektörüne yönelik kredi kartı kullanımına sınırlama getirilmesinin yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor. Harcamalardaki en belirgin artışın hizmet sektörlerinde gerçekleşmesi nedeniyle de özellikle lokanta ve otel sektörüne yönelik bir sınırlama olabileceği düşünülüyor.

Bu sebeple kart kullanımına ve taksite sınırlama getirilmesi de etkili çözümlerden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca yurt dışından alışverişlerde kart kullanımının sınırlandırılması da ihtimaller arasında bulunuyor.

Asgari ödeme tutarı artabilir

Asgari ödeme tutarı oranının artırılması olasılığı da masadaki formüller arasında bulunuyor. Mevcut durumda 25 bin lira altı limiti olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 20'lik dilimi asgari ödeme tutarı olarak belirleniyor.

25 bin lira üzeri kredi kartlarında ise dönem borcunun yüzde 40'ı oranında ödeme yapılması gerekiyor. Asgari ödemelere yönelik son düzenleme Haziran 2022'de yapılmıştı. Yeni bir düzenlemeyle bu oranların da artırılabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası ise kasım ayından bu yana kredi kartı faizlerini sabit tuttu. Ocak ayındaki PPK toplantısı ile politika faizi 250 baz puana çıkartılırken, kredi kartları için referans faiz oranlarının etkilenmeyeceği bildirildi.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Referans oranının mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak belirlenmiş, bu seviyenin altındaki oranlar için mevcut hesaplama yönteminde bir değişiklik yapılmamıştır. Bu kapsamda kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranları için en son ilan edilen oranlarda bir artış olmayacaktır" denildi.

Kredi kartı düzenlemelerine ilişkin beklentiler artarken, nasıl bir yöntem izleneceği henüz tam olarak bilinmiyor.

İLGİLİ HABER Kredi kartı ekstrelerine yakın takip: Bankalardan altın, döviz ve kripto para alan müşterilerine uyarı Kredi kartı harcamalarındaki artış sürerken, bankalardan kredi kartı müşterilerine uyarı geldi. Buna göre bankalar, kredi kartıyla döviz, altın ve kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler gerçekleştirilmesi gibi nedenlerle müşterilerin kartlarının kullanıma kapatılabileceğini bildirdi.
REKLAMI KAPAT X