BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününde 8000 puanın üzerinde ılımlı bir düşüş yaşarken, Bakan Koca'nın Eris varyantıyla ilgili açıklamasından sonra ulaştırma endeksinde ise kayıplar derinleşti.
BIST 100 endeksi uzun bir süre boyunca lira bazlı rekor serisini sürdürdükten sonra 8000 puanın üzerinde kalıcı olmayı başarmıştı. Buna göre haftanın son işlem gününde de endeks, saat 13.30 itibarıyla %0,46 düşüşle 8081 seviyesinden fiyatlandı.
Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın COVID-19'un Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıklamasının yankıları borsada da kendini gösterdi. Buna göre ilk etki ulaştırma endeksinde görüldü. Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından ulaştırma endeksi yüzde 3,61 düşüşle 25.877 seviyesine geriledi.
Ekonomistlere göre borsanın genel seyri açısından yakın dönemli en önemli gelişme ise önümüzdeki hafta perşembe günü açıklanacak TCMB'nin faiz kararı olacak. Piyasaların eylül ayı faiz kararına yönelik genel beklentisi 500 baz puanlık bir artış yönünde.
Borsanın genel görünümü hakkında Ekonomim’e açıklamalarda bulunan Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak ise konuyla ilgili şunları kaydetti:
"Son günlerde yeni COVID varyantlarına dair bazı ülkelerden tedirgin edici haberler takip ediyorduk. Bu sabah itibarıyla da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yurt dışı temaslı 9 vatandaşımızda Eris varyantına rastlandığına dair açıklaması; piyasaların yakın geçmişe flashback yapmasına neden oldu.
Bu kapsamda ilk akla gelen sektörler ‘sağlık hizmetleri’ ve ‘ulaştırma’ oldu. Sağlık hizmetleri sektöründeki şirketlerin hisseleri; olası yeni bir salgında bu şirketlerin gelirlerinde yaşanması muhtemel artışla pozitif yönde ayrışırken, ulaştırma sektöründeki şirketlerin hisseleri ise salgına karşı uçuşların kısıtlanabileceği endişeleri ile negatif yönde etkilendi.
Birçok sektör endeksinde de oynaklıklar oluşurken, şu sıralar endeksin ilk şoku atlatmaya başladığını görmekteyiz.
Endekste kritik iki seviye: 8100 ve 7950
Teknik olarak baktığımızda ise 26 Mayıs'tan gelen yükselen kanalın kırılması sonrasında son iki gündür 9 ve 21 günlük kritik üssel hareketli ortalamalara (9 günlük 8100, 21 günlük 7950) yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Bu ortalamaların üzerinde kalıcılık pozitif olacağı gibi, ortalamaların altına yerleşmesi durumunda ise teknik olarak görünüm negatife dönecektir."