Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını ne zaman açıklayacak?: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını ne zaman açıklayacak?: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde?
Doviz.com
15.09.2023 13:04

Reuters tarafından gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistler, TCMB’nin eylül ayı PPK toplantısında yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artışa gitmesine kesin gözüyle bakıyor.

Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 27,5 ila yüzde 31 bandında yer aldı.

Ankete göre iki ekonomist 600 baz puan, dokuz ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 400 baz puan ve iki ekonomist ise 250 baz puan artış bekliyor.

Seçimden sonra 16,5 puan yükseltildi

Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki yeni TCMB yönetimi ise ortodoks politikalara dönüş kapsamında faizleri seçimlerden itibaren 16,5 puan yükseltti. 

TCMB'nin odağında hızla artan enflasyon ve yükselen dış dengesizlikler olduğunu söyleyen Standard Chartered'ın bir araştırma notunda ise yeni açıklanan OVP'nin yakın vadede alışılagelmiş politikalara taahhüt niteliğinde olduğu belirtildi.

Standard Chartered notunda ayrıca hükümetin ekonomi politikalarına açık desteği sebebiyle yıl sonu TCMB faiz seviyesi tahminlerinin de yüzde 35'e güncellendiği belirtti.

İLGİLİ HABER Standard Chartered, TCMB’ye yönelik faiz beklentisini yukarı çekti Standard Chartered, TCMB’nin 21 Eylül tarihindeki PPK toplantısında 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklediğini belirterek, yıl sonuna ilişkin tahminini yüzde 35'e yükseltti.

Reuters anketine göre de TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. 

Ankette 2023 sonu faiz tahminlerinin medyanı yüzde 35 seviyesinde bulunuyor. Tahminler yüzde 30 ile yüzde 40 bandında yer alıyor.

TCMB Ağustos ayında beklentilerin üstünde gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışı ardından yeni faiz kararını ise 21 Eylül Perşembe günü açıklayacak. 

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonuna ilişkin dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,14 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,22 oldu.
Etiketler: TCMB PPK faiz
REKLAMI KAPAT X