Halka arz furyası bitti mi?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Halka arz furyası bitti mi?
Doviz.com
19.12.2023 14:32

Son bir yılda 5 milyon kişinin geldiği borsada bu kişilerin büyük kısmını halka arzlar için gelenler oluşturdu ancak halka arz furyası son dönemlerde önemli ölçüde güç kaybetti.

Borsa İstanbul'da bu yıl rekor sayıda şirket halka arz oldu. Borsaya açılan şirketlerin hisselerindeki hızlı yükselişler, yeni yatırımcıların da dikkatini çekti.

Bunun da etkisiyle borsaya son 1 yılda 5 milyon yeni yatırımcı geldi. Toplam yatırımcı sayısı ise 8 milyon 573 bin kişiye çıktı.

Son 1 aydır düşüş trendinde

Önce İsrail-Hamas savaşı ardından Merkez Bankası'nın faiz artışları ise borsadaki pozitif havayı bozdu.  

Borsa İstanbul yön bulmakta zorlanırken hacim de düştü. Bu durum halka arzlara da yansıdı. Bazı hisseler açılış sonrası düşüşe geçerken halka arz endeksi ise yaklaşık 1 aylık düşüş trendini sürdürdü.

İLGİLİ HABER Katılımcı rekoru kıran şirket, halka arz fiyatının altını test etti Borsa İstanbul tarihinin en büyük halka arzı olan Tab Gıda, yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Buna göre 130 TL ile halka arz olan şirket, 207,8 TL’yi görmesinin ardından bugün halka arz fiyatının altını test etti.

“Normalleşme başlıyor”

Finansal Danışman Tuncay Turşucu ise son 2 yıldır özellikle BIST 100 hisseleri haricindeki hisselerde ve halka arz endeksine ait olan hisselerde çok daha ciddi alımların olduğunu ancak bu alışkanlığın artık tersine döndüğünü ve normalleşemeye gittiğini dile getirdi.

Endekste şu an yatar seyir olduğunu dile getiren Turşucu, "Endeks aşağıda 7.300 yukarısı 8.200 olmak üzere aralık içerisine sıkıştı. Yukarı aşağı hareketler olabilir ama uzun soluklu olacağını zannetmiyorum." dedi.

İLGİLİ HABER Borsada kayıplar derinleşti: Bu hafta temettü dağıtacak 4 şirket BIST 100 endeksi haftaya yüzde 0,47 düşüşle başladıktan sonra kayıplarını genişletti. Satıcılı bir seyir izleyen borsada bu hafta 4 şirketin ise hissedarlarına temettü dağıtması bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X