İş Bankası’ndan yeni çatı şirket için halka arz planı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İş Bankası’ndan yeni çatı şirket için halka arz planı
Doviz.com
29.08.2023 12:23

İş Bankası, büyümeye katkıda bulunacak yeni bir yapı için bağlı ortaklık hisselerini çatı şirkete devredeceğini açıklarken; Reuters'ın haberine göre, dün gerçekleşen toplantıda bu şirketin halka arz olabileceği de belirtirdi.

İş Bankası, ana banka dışı iştiraklerin şirketten ayrılarak yeni bir çatı şirket altına yerleştirileceği yapıyı ileride halka arz edebileceğini açıklarken, bu durumun bankanın hisse değerini artıracağını, sermayesini daha etkin kullanmasını sağlayacağını ve çatı şirketin finansal olmayan alanlarda büyümesinin planlandığını belirtti.

Reuters’ın haberine göre ise dün akşam saatlerinde düzenlenen telekonferansta konuşan CFO Gamze Yalçın, yeni yapının ne kadar süre içinde kurulacağı, çatı şirketin halka arzının ne zaman yapılacağı, hangi takvim içinde ne kadar tasarruf sağlanacağı hakkında net bilgi vermedi.

Öte yandan, Genel Müdür Yardımcısı Cahit Çınar'ın verdiği bilgiye göre bankanın yaklaşık 150 tane iştiraki, bunlardan 118'i üzerinde de doğrudan kontrolü bulunuyor.

Şişecam, TSKB, Anadolu Sigorta, İş Yatırım Menkul Değerler gibi kendi sektörlerinde ülkenin başlıca şirketlerine sahip olan İş Bankası'nın bu iştirakleri bünyesinden ayırmak istediği uzun yıllardır biliniyordu. Banka cuma günü KAP'a yaptığı açıklama ile ise iştiraklerin bankadan ayrılması için süreci başlatmış oldu.

Çatı şirket halka arz edilebilir

Yalçın, iştiraklerin çatı şirket altında toplanmasının ardından çatı şirketin halka arz edilebileceğini, bu sayede bankada ilave serbest sermaye ortaya çıkacağını ve bilançonun daha esnek kullanılabileceğini ifade etti.

Çınar ayrıca yeni çatı şirket altında finansal olmayan alanlardaki faaliyetlerinin büyüyeceğine işaret ederek, "Bankacılığın artan regülasyon ve yoğunlaşma boyutuyla baktığımızda mali olmayan faaliyetlerin finansmanına yatırımcı olarak girmeyi güçleştiren bir kurgu bugün hakim... bunu göz önüne alınca çatı şirketin mali olmayan alanlardaki konsantrasyonumuzu artıracağını planlıyoruz" dedi.

İştiraklerin İş Bankası'ndan ayrılarak yeni bir çatı altına alınması ise iştirakler nedeniyle bankanın hisse değerinde oluşan iskontonun azalmasını sağlayacak.

Yalçın ve Çınar'ın verdiği bilgiye göre bölünme ise İş Enerji, Pazarama, Moka ve Proemtia gibi iştirak şirketlerinin yatırımcılar için "değerini" ortaya çıkaracak ve stratejik yatırım veya stratejik ortaklıklar yapmayı daha kolay hale getirecek.

İLGİLİ HABER Ebebek halka arzında talep toplama tarihleri belli oldu: EBEBK kaç lot verir? Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayının ardından ebebek halka arzının detayları da belli oldu. İşte EBEBK halka arzına yönelik tüm merak edilenler..

Gelişmeler İş Bankası hisselerini nasıl etkiledi?

Yeni yapı ile ilgili açıklamaların ardından İş Bankası (C) hisseleri dünkü işlemlerde tavan fiyattan işlem görmüş ve günü 20,42 TL’den tamamlamıştı.

Bankanın hisseleri yeni güne ise 20,24 TL’den başladıktan sonra yüzde 1'i aşan düşüş yaşadı. Ancak günün ilk yarısında hisse yönünü yeniden yukarı çevirerek saat 12.17 itibarıyla %6,27 artışla 21,70 TL’den işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Devir haberleri İş Bankası hisselerine tavan getirdi Büyümeye katkıda bulunacak yeni bir yapı için bağlı ortaklıklarındaki hisseleri yeni bir şirkete devredeceğini duyuran İş Bankası’nın hisseleri haftanın ilk işlem gününde tavan seviyeden işlem gördü.
REKLAMI KAPAT X