Kara Pazartesi sonrası en fazla kayıp BIST 100'de: Düşüş alım fırsatı olabilir mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kara Pazartesi sonrası en fazla kayıp BIST 100'de: Düşüş alım fırsatı olabilir mi?
Doviz.com
13.08.2024 12:06

BIST 100 endeksi, 5 Ağustos'ta yaşanan ABD ve Japonya kaynaklı satış baskısı sonrasında küresel çapta en fazla değer kaybeden borsa endeksi oldu. Peki, borsadaki düşüş alım için fırsat olabilir mi? İşte uzman görüşleri..

ABD piyasalarında açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini tetiklemesi ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında carry trade yatırımcılarının yüksek faizden kaçınmak istemesi küresel çapta tarihi bir satış baskısıyla karşılaşılmasına yol açmıştı.

Asya’dan başlayan satış dalgası dünya geneline yayılırken, carry trade pozisyonunu kapatmak isteyenlerin karşı karşıya kaldığı likidite açığı altın gibi güvenli limanlarda da satış yaşanmasına yol açmıştı.

İLGİLİ ANALİZ Volatil dönemlerde altın neden değer kaybeder? Bu haftaya ABD ve Japonya kaynaklı bir kriz ile başlayan küresel borsalarda görülen muazzam geri çekilme, altına da sirayet etti. Yatırımcıların aklındaki soru işareti ise “riskli varlıklar ile birlikte altına neden satış geliyor?” oldu. Bugün hem teknik anlamda altını inceleyip hem de bu soruya cevap bulmaya çalışacağız.

5 Ağustos sarsıntısından bir seans önceki kapanışlarla dünkü kapanışlar kıyaslandığında ise en çok etkilenen borsanın Borsa İstanbul olduğu görüldü.

CNBC-e tarafından derlenen bilgiye göre Japon Nikkei endeksine dahil hisseler dün itibarıyla kayıplarını tamamen geri alırken, BIST 100 endeksindeki kayıp dünkü kapanışla birlikte yüzde 6,16'ya ulaştı.

4-12 Ağustos kıyaslamasında global bazda kayıplarda Borsa İstanbul'u Güney Kıbrıs Borsası (yüzde 4,93), NASDAQ Singapur Endeksi (yüzde 4,51), NASDAQ Emerging Europe Endeksi (yüzde 3,41), Filistin Borsası (yüzde 2,99), Gana Borsası (yüzde 2,89) izledi.

Aynı tarihlerde pozitif ayrışan borsalar sıralamasında ise ilk sırada yüzde 13,44 kazançla Bangladeş Borsası geldi. Onu sırasıyla Arjantin Borsası (yüzde 10,85), NASDAQ Latin Amerika Endeksi (yüzde 6,69), Mısır Borsası (yüzde 4,22), Brezilya Borsası (yüzde 4,18) izledi.

“1,5-2 yıl sonrası için bir hikaye arıyorsanız, borsada ciddi fırsatlar var”

Stratejist Volkan Dükkancık ise ForInvest Youtube kanalında Tuğba Özay moderatörlüğünde yayınlanan ‘Yatırım İpuçları’ programında, yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler paylaştı.

2023 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye’de normale ve normlara dönüş hikayesinin başladığını ifade eden Volkan Dükkkancık, “Yatırım yapılırken daha öngörülebilir ve daha şeffaf, belli bir perspektife sahip olunabilen bir sürece girildi. Ancak bundan sonrasında borsada bir sonraki döngüyü fiyatlamak isteyen yatırımcıların ne zaman devreye gireceği büyük önem taşıyor. Bir sonraki döngünün ise tekrar faiz indirim beklentilerinin devreye girdiği, konjonktürel sektörlerin öne çıktığı, büyüme hikayesinin tekrar konuşulduğu, ayakları yere basan, istikrarlı bir büyüme sürecinin konuşulduğu dönem olduğunu söyleyebiliriz. Bunun da muhtemelen 2025'in ikinci yarısının konusu olacağını ifade edebiliriz. Bir hikaye var ama bu hikayenin ne zaman fiyatlanacağı çok kritik.

Yatırımcı burada o yüzden kendine ‘ben hangi vadede bir yatırım yapmayı planlıyorum’ sorusunu en başta sormalı. Yani, bundan üç ay sonrası için bir yatırım planlıyorsak, borsada şu an çok ciddi fırsatlar yok. Bugünden yıl sonuna kadar ortalama yüzde 20-25 bir faiz getirisi alabilirsiniz. Borsada bu kadar getiri, endeks bazında bulunamayabilir fakat hisse bazında olabilir. Ancak 1,5-2 yıl sonrası için bir hikaye arıyorsanız, burada ciddi fırsatlar var.” diye konuştu.

İLGİLİ HABER Borsa ve altın yatırımcısı için yeni tahmin Geçtiğimiz haftayı yüksek volatilite ile kapatan piyasalar yeni haftaya temkinli bir başlangıç yaptı. Ekonomistler de sert hareketler sonrasında yeni haftaya ilişkin tahminlerini açıkladı. İşte borsa ve altına yönelik uzmanların dikkati çektiği kritik seviyeler...

MSCI Small Cap Türkiye endeksinde değişiklik

Öte yandan, endeks sağlayıcısı MSCI, ağustos ayı endeks değişikliklerini açıklarken, MSCI Small Cap Türkiye Endeksi'nde de değişiklik yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre MSCI Global Small Cap endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi'nden beş hisse çıkarken dört hisse de eklendi.

Buna göre Anadolu Efes Biracılık, Beşiktaş Futbol, Katılımevim Tasarruf, Kimteks Poliüretan, Odaş Elektrik Üretim endeksten çıkarılırken; Anadolu Hayat Emeklilik, Borusan Bileşik Boru, Milpa Ticari Sinai Ürünler ve Reysaş GYO endekse dahil edildi.

Endeksten çıkarılan Anadolu Efes ise MSCI Türkiye ana endeksine eklendi. Endekslerde yapılan değişikliklerin de 30 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacağı bildirildi.

İLGİLİ MAKALE BIST 100 endeksi nedir? Endeksten çıkarılan hisseye ne olur? BIST 100 endeksi nedir? Endeksten çıkarılan hisseye ne olur?
REKLAMI KAPAT X