
Konkordato yılı olarak tanımlanan 2024’ün ardından piyasanın korkulu rüyası haline gelen konkordatolar 2025’e de hızlı başladı.
2024 yılı reel sektör için finansmana erişim güçlüğü, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıp gibi ciddi sorunlarla geride kalmıştı.
Bu zorlukların ilk somut faturası ise konkordato ve iflas başvurularında yaşanan artışta ortaya çıkmıştı.
Geçtiğimiz yıl boyunca mahkemeler bin 723 dosya için geçici mühlet kararı verirken 132 şirketin iflasını onaylamıştı. Bu rakamlar ise geçtiğimiz yılın konkordato yılı olarak tanımlanmasına yol açmıştı.

2024 yılında yaşanan artışın ardından konkordato başvurusunda bulunan şirket sayısı yeni yılda da artmaya devam etti.
Buna göre mart ayında mahkemeler 189 dosya için geçici mühlet kararı verirken, 18 şirketin iflasını onayladı.
Açıklanan son veriler ise mart ayındaki rakamların rekor yılı olan 2024 ortalamasının üzerine çıktığını gösterdi.
Kaynak: KonkordatoTakip
Şirketlerin borsa performansına etkisi
Finansal darboğazın en derinden hissedildiği sektörlerden biri olan tekstil sektöründe en fazla ses getiren konkordato başvurulardan biri ise Akın Tekstil’in olmuştu.
Buna göre şirket, yaşadığı finansal sıkıntılar nedeniyle konkordato talebiyle mahkemeye başvurduğunu, mahkemenin ise üç ay süreyle geçici mühlet kararı verdiğini açıklamıştı.
Bu gelişmelerin ardından kamuoyunda çıkan "iflas ve kapanma" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildiren Akın Tekstil, faaliyetlerine kesintisiz devam ettiklerini açıklamıştı.
Ancak, mart ayının ortasında konkordato duyurusu öncesi şirketin borsada 150 liradan işlem gören payları, duyurunun ardından sert bir düşüş yaşayarak bugün itibarıyla 77 liraya kadar geriledi.

